Är det dags för en ö-politik för Fårö?

Johan Malmros (C): "Fårö har ju väldigt speciella förutsättningar med sitt dubbla ö-läge, frånvaron av en fast förbindelse, och den omfattande turismen som medför mycket positivt för Fårö, men som också gör det svårt för yngre att etablera sig på ön".

Johan Malmros (C): "Fårö har ju väldigt speciella förutsättningar med sitt dubbla ö-läge, frånvaron av en fast förbindelse, och den omfattande turismen som medför mycket positivt för Fårö, men som också gör det svårt för yngre att etablera sig på ön".

Foto: Montage: Felix Wedjesjö/Dennis Pettersson

Krönika2024-03-07 11:05
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De senaste åren har nästan alla partier på Gotland jobbat hårt för att få våra riksdagsföreträdare att förstå att Gotland med sitt ö-läge har förutsättningar som i många fall skiljer sig väldigt mycket från resten av Sverige. 

På Centerpartiets riksstämma drev vi framgångsrikt frågan om att öars speciella situation måste finnas med bland annat när sjukvården ska finansieras. Vi är ju tvungna att ha ett akutsjukhus trots att befolkningsunderlaget egentligen är alldeles för litet. Alternativet – att inte ha ett akutsjukhus – medför ju att få skulle våga bo på Gotland.

Det som ofta verkar glömmas bort när politiska beslut bereds är däremot att vi har en stor, bebodd ö som är en del av Gotland – Fårö!

Fårö har ju väldigt speciella förutsättningar med sitt dubbla ö-läge, frånvaron av en fast förbindelse, och den omfattande turismen som medför mycket positivt för Fårö, men som också gör det svårt för yngre att etablera sig på ön. 

Trots detta hanteras Fårö ofta som vilken som helst av Gotlands 92 socknar. Nej, helt bortglömt är inte Fårö. Region Gotland driver frågan om en fast förbindelse, och varje gång det blir tal om att lägga ner högstadiet i Fårösund, så hamnar restiden för Fårö-eleverna i fokus.

Tyvärr kommer det ofta väldigt sent upp på agendan hur Fårö påverkas av olika beslut. Nu är diskussionen om Fårösunds högstadium återigen på bordet, och de härdade Fåröborna behöver återigen förklara vad konsekvenserna blir för barn som tvingas resa flera timmar varje dag till och från skolan.

För mig är det uppenbart att vi närmar oss ett vägval. Antingen accepterar vi att Fårö successivt blir en alltmer renodlad turistö med få bofasta, och ännu färre barnfamiljer. Eller också bestämmer vi oss för att Fårö ska fortsätta vara en livskraftig del av Gotland, där människor både vill och kan bo året runt. 

Det som då behövs är, precis som vi driver för Gotlands del, en tydlig ö-politik för att visa på att boende på Fårö har rätt till likvärdiga förutsättningar som resten av Gotland, och samma tillgång till kommunal service. 

Trots att Fåröborna är väldigt driftiga, så måste vi inse att Fårös landsväg till övriga Gotland ibland skapar problem. En ö-politik för Fårö kommer inte att vara gratis, och det kommer i vissa fall att kräva speciallösningar, men det är precis vad vi kräver att riksdag och regering gör för Gotland, så varför skulle vi inte göra samma sak för vår egen ö?