Betygsreform utan stöd

Krönika2015-01-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Decemberöverrenskommelsen kan det tyckas mycket om. Den gör att en minoritetsregering kan regera, trots SD. Så mycket mer än det bidrar den inte med och problemet med den ”pakt” som finns mellan Alliansen och SD fortsätter. Alliansen planerar fälla regeringen i frågor där de vet att de får stöd av SD, detta trots allt snack om att aldrig låta SD ha inflytande. Det leder till att vi riskerar en del helt galna beslut framöver. Ett av dessa drabbar det viktigaste ett samhälle har, barn och utbildning.

Under förra mandatperioden lade den dåvarande utbildningsministern Jan Björklund förslag om betyg från årskurs 4. Förslaget skickades ut till 75 remissinstanser. Av de 44 inkomna remissvaren har 34 ställt sig negativa, till exempel Barnombudsmannen, Skolinspektionen, Skolverket samt både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.

Skolinspektionen och Skolverket hävdar det kloka i att avvakta och utvärdera resultatet för införandet av betyg i årskurs 6, som infördes 2012, och menar att det är alldeles för tidigt för ännu en förändring. Samtliga universitet, som bedriver forskning om pedagogik och utbildning av lärare, är också negativa då det i stort sätt inte finns forskning som visar på att tidiga betyg leder till högre resultat. Mycket forskning visar i stället på motsatsen.

Sanningen är att elever påverkas mycket olika av betyg. Det finns en liten grupp som presterar bättre samtidigt som tidiga betyg för flertalet får motsatt effekt. De som lyckas bättre är de som redan lyckas och som lyckas bra även utan betyg. Därför blir effekten totalt inte större. Istället finns det andra satsningar som skulle behövas. Eva- Lis Sirén, Lärarförbundets före detta ordförande, menar till exempel att ”rätt förutsättningar för lärarna och mer resurser till särskilt stöd så att alla elever når sina mål” ger bättre skolresultat. Det ligger helt i linje med regeringens syn på svensk skolutveckling.

Ett så här tydligt och enhälligt negativt utlåtande på en remiss är mycket ovanligt. Att Alliansen är beredd att rösta igenom detta utbuade förslag är helt galet. Att så helt och hållet bara strunta i expertis, i yrkeskår och i lokalpolitiker är både häpnadsväckande och arrogant och kan ses som ett hån.