Swifties står upp för sina åsikter

Taylor Swift kommer att lägga sin röst på Kamala Harris i det amerikanska presidentvalet.

Taylor Swift kommer att lägga sin röst på Kamala Harris i det amerikanska presidentvalet.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2024-09-21 05:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Taylor Swift är en förebild för många, mig inkluderat. Hon är inte bara en grym artist, hon står också upp för sin politiska åsikt. Förra veckan gick Taylor ut med att hon kommer lägga sin röst på Kamala Harris i det amerikanska presidentvalet. Hon är inte ensam om det. I USA är det en stor mängd kända profiler som går ut och står upp för sin politiska ståndpunkt. Det är också vanligt för gemene man att visa upp sitt stöd för kandidaterna. När en känd profil uttrycker sitt stöd i en fråga kan det bilda en kedjereaktion som gör att fler engagerar sig och tar ställning, antingen för att visa sitt stöd eller uttrycka sin motvilja.

I Sverige är vi betydligt mer privata med vår politiska ståndpunkt, svenskarna är konflikträdda och vill inte skapa dålig stämning genom att ta upp politik i samtalet. Att diskutera politiska sakfrågor med kollegorna eller släktingarna bryter mot den sociala normen vi har, och vi blir obekväma när åsikterna går isär. Men är det så farligt att tycka annorlunda än en kollega? Olika åsikter skapar diskussion och är väsentligt i en demokrati.

I stället för att bara lyssna på det politiska toppskicket behöver vi prata med varandra och vidga varandras vyer. Debatter är inte bara till för partiledarna, samtalet i vardagen är minst lika viktigt. Med ett trevligt tonläge och respekt för varandras åsikter är det inte så farligt att dela sina tankar och diskutera olika frågor. 

Jag tror inte att lösningen på svenskarnas försiktighet och konflikträdsla är att kända profiler går ut med vem de väljer att rösta på. Men jag tror att deras ställningstagande skulle inspirera. Som Taylor Swift skrev i sitt inlägg "I've done my research, and I’ve made my choice. Your research is all yours to do, and the choice is yours to make”. Det handlar inte om att påverka människor att tänka likadant, utan att normalisera samtalet kring politik. 

När offentliga personer visar att det är okej att diskutera sina värderingar öppet kan det skapa en kultur som gör folk bekväma att dela med sig av egna åsikter och tankar. Vi minskar rädslan för konflikter och uppmuntrar till nyanserade samtal. Dessutom skulle detta kunna leda till ökad politisk medvetenhet och engagemang. Många röstar idag baserat på tradition och social påverkan. En öppnare diskussion gör politiken mindre skrämmande och mer tillgänglig. Då kan vi minska den pågående trenden av minskat partipolitiskt engagemang.
Genom att skapa en kultur med respektfulla och öppna politiska samtal stärker vi demokratin och möjliggör förändring. Bli mer som Taylor Swift, stå upp för vad du tycker.