Den lokala politiken skördar sina offer

Regionfullmäktige, Region Gotland, Gotland. Fotograferat 18/11 2024.

Regionfullmäktige, Region Gotland, Gotland. Fotograferat 18/11 2024.

Foto: Felix Ruiz Wedjesjö

Krönika2025-02-15 14:10
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På måndag samlas regionfullmäktige för första gången i år. Drygt ett och ett halvt år återstår till nästa val då nya förtroendevalda ska röstas fram.

En fråga inför fortsättningen är om fritidspolitikerna kommer att räcka till för att fylla ut stolarna i fullmäktige perioden ut. Där sitter 71 ordinarie ledamöter och 39 ersättare. Om alla är på plats samtidigt, vilket aldrig har hänt, och aldrig kommer att hända, betyder det att 110 stolar ska fyllas. Alla ersättare har rätt att delta på mötena, och vara beredda att hoppa in om någon ordinarie lämnar salen.

Själv tillhör jag reservbänken. Sitter som fjärde avbytare för Centerpartiet, men har hoppat in eller varit med från början i elva av de 15 möten jag varit med på. 

Att vara fritidspolitiker, småbarnsförälder och yrkesverksam kräver sin tid, och det är inte alltid tiden räcker till. Det är därför vi ersättare finns. Det är onekligen lite lättare för oss som är pensionister att få ihop livets pussel.

Det har varit en del avhopp sedan periodens fullmäktige samlades för första gången 17 oktober, en månad efter valet, 2022.

Av de 71 som valdes in till fullmäktige har 13 lämnat sina platser. Av de som valdes in som deras ersättare har fem hoppat av sina uppdrag och lämnat plats för nya ersättare.

Socialdemokraterna har, som media tidigare meddelat, drabbats hårdast. S har blivit av med fyra ordinarie från start, dessutom har fyra ersättare som blev ordinarie, också lämnat. S har nu använt 48 av 62 namn på den lista partiet gick till val med. Risken att S ska få sitta med tomma stolar för ersättare är dock liten. De flesta avhoppen sker under den första halvan av perioden.

Sverigedemokraterna har tappat tre ordinarie från start. SD har åtta platser. Två ledamöter har dessutom blivit politiska vildar (Michael Stenberg och Kim Modig, som från början var ersättare men som kom in som ordinarie efter avhopp). 

KD som har två platser, har i praktiken bara en plats nu sedan Johan Asplund i höstas också blev vilde. Tre av 71 sitter därmed i fullmäktige utan partibeteckning.

Miljöpartiet har blivit av med tre av fyra som valdes in från början. Två försvann tidigt, Katarina Krusell och Robert Hall. Karin Gardell lite senare. 

Övriga partier har inte drabbats speciellt hårt, och kan sitta tryggt på sina stolar resten av mandatperioden.

Även om min absoluta grundinställning är att ålder bara är siffror på ett papper är det intressant att konstatera att medelåldern bland fullmäktiges ordinarie ledamöter är 7,7 år högre än i riksdagen. 

I fullmäktige är den 56,2 år, räknat på de 71 ledamöter som sitter på de ordinarie platserna. I riksdagen som har 349 ledamöter, där dock samtliga är yrkespolitiker, är medelåldern 48,5. 

Åldersspannet i fullmäktige är från 32 till 81 år. I riksdagen från 23 till 78 år.