Visst, det kan vara frustrerande jobbigt med jul. Som att stå i en evighetslång kö, bara för att få köpa det där omistliga som glömdes.
Men ändå, jag tycker att det finns något upplyftande i tron på att vi fortfarande beter oss glatt lyckligt på samma sätt som när bronsålderns nybyggare ristade sina solhjul på berget. Samt att vi fortfarande kallar festen för jul – precis som de eventuellt gjorde. Någon har kommit fram till att de nog sade "Yehwla".
Orden ‘hjul’ och ‘jul’ kanske inte hänger ihop, det finns en skojig teori om att ordet ‘jul’ (yule) kommer från tiden före indoeuropéerna och är äldre än ordet ‘hjul’. Det skulle i så fall vara besläktat med 'jubla'. Stolleprov? Den här gången väljer jag att gilla det.
Det känns ganska lätt att tänka sig in i gamla tiders umbäranden så här års. Mörkt - riktigt mörkt utan snö, kallt, inga frukter eller bär att plocka. Rå-kallt och blött. Tjälen, eller framförallt isen på sjöarna, har ännu inte kommit på allvar, så det går inte att ta sig någonstans. Tillvaron kändes säkert lika dyster för dem som för oss.
Vad göra? Jo, skaka fram någon präst/stjärntydare som förkunnar att ”Nu vänder det”, och ordna med fest! Samla släkt och vänner. Bjud in nya bekanta – det är många festdagar. Häng upp en mistel och våga starta pusskalas. Men fråga först.
De kristna hade inget emot detta festande, tvärtom. De placerade ju Jesus födelsedagsfest till julen. Glöm för övrigt bort allt som sagts om Luther och asketism. En katolsk präst som gängar sig med en nunna och får sex barn vet hur man förlustar sig, tro inte annat. Det var maktens män på 1600-talet som ville göra Sverige tråkigt.
Dessutom är ju julen en sanslöst lång fest – sex veckor. Generationers klokskap har sett till att regissera den så att partystämningen verkligen toppar på ”dan”. Officiellt börjar julfesten med första advent, även om det nog händer att man tjuvsmakar på glöggen lite tidigare. Mitt under förfesten så kommer Lucia svepande. Egentligen så vill vi ju alla ha glitter i håret – eller hur? Den första dokumenterade lucian med ljus i håret var för övrigt en man. [Sic!]
Sedan blir det tolv dagar av klimax: julafton, juldag, annandag, nyårsafton, nyårsdag, trettondagsafton, trettondag… försök inte att påstå att mellandagarna är produktiva arbetsdagar för andra än handlarna. Efterfesten blir naturligen lite loj, men ända fram till tjugondag Knut så är det officiellt jul, och alltså helt okej att gå och snatta gris- eller gräskorv ur kylskåpet.
Jul har vi firat i norden i två- tre- kanske fyratusen år, långt före alla nutida nationer, påvar, profeter och politiska partier. Bara det är skäl nog för att gilla julen.
Jag önskar alla en God Jul!