Energipolitiken riskerar klyva Sverige

Krönika2024-12-05 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg och dess vd Jan-Olof Jacke röt ifrån rejält i DN i lördags med ett beskt budskap till svenska politiker. Det de efterlyser är en bredare överenskommelse kring frågorna runt kärnkraft och att man ökar tempot i utbyggnad av vindkraft. Men också att en mer realistisk plan för utbyggt elnät tas fram. Och sist men inte minst att den mer långsiktiga satsningen på utbyggd elproduktion även förstärks med en kortsiktig plan för hur man bäst löser effektbristen i södra Sverige.

Jag kan inte annat än hålla med. Jag jobbar i min nuvarande profession som senior tillståndsrådgivare på ett av Sveriges teknikkonsultföretag Sweco. I mitt dagliga arbete möter jag kunder och energibolag i flera branscher som verkligen brottas med utmaningen hur man får till stånd ändamålsenliga och effektiva tillstånd för sina största framtidssatsningar. Det spelar ingen roll om det är landbaserad vind, havsbaserad vind eller framtida småskalig kärnkraft. 

Alla kämpar de med hur man ska lyckas få till stånd sådana satsningar när de politiska förutsättningarna ser ut att kunna ändras vart fjärde år och ibland till och med oftare än så. Samma sak gäller de statliga finansieringsformerna som även de har visat sig variera över tiden. Samma oro och osäkerhet råder även kring de kommunala vetofrågorna och hur de kan komma att hanteras. I nuläget gäller det i första hand landbaserad vind och havsbaserad vind i territorialhavet, men kan likväl drabba även småskalig kärnkraft vad det lider.

Att tudela energipolitiken i ett ”för och emot” mellan vindkraft och kärnkraft är rent skadligt för den svenska elmarknaden som utgör grunden för svenskt näringslivs framtid. På ett ofta ganska ideologiskt orimligt vis verkar regeringen med Ebba Busch i spetsen sätta de kortsiktiga partipolitiska egenintressena i energifrågorna före Sveriges och svenskt näringslivs intressen. Energipolitikens konsekvenser på både kort och lång sikt försvårar att åstadkomma rätt mix av energiinvesteringar som sker både i närtid och de kommande decennierna. 

Här behöver politiken skyndsamt avstå från frestelsen att fortsätta skapa ideologiska klyftor för att försöka tillskansa sig röster. För energipolitik borde i grunden inte vara ideologisk utan lösningsorienterad och långsiktig.

Eller som Svenskt Näringslivs ordförande och VD sammanfattade det i helgen:  ”Lägg ner stridsyxan – och lös frågan om Sveriges el”.