Så ser vi att EU är på väg åt fel håll

När Sverige gick med i EU, fick vi lära oss termen subsidiaritetsprincipen, att beslut ska tas så nära de berörda medborgarna som möjligt.

Ursula von der Leyen borde inte få styra som hon gör.

Ursula von der Leyen borde inte få styra som hon gör.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Krönika2025-01-20 14:49
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

EU bryter numera om och om igen mot sin egen princip. EU har nyligen beslutat att inkludera Rumänien och Bulgarien i Schengensammanarbetet från 1 januari, trots uppenbara risker att fler illegala migranter kan ta sig in via de länderna. Detta berör medborgare i alla EU-länder. Var finns det folkliga stödet för det EU-beslutet? 

Den 16 december tog EU beslutet att inrätta en permanent kommission för försvar och en för hälsa samt två icke-permanenta kommissioner för bostäder och demokrati. Detta är ytterligare steg åt fel håll. EU ger sig självt rättighet att ingripa på fler och fler områden. Detta måste stoppas. 

När det gäller försvar har de enskilda staterna egna försvarsministerier och dessutom finns NATO. Om USA minskar sin insats i NATO, blir den organisationen ännu mer europacentrerad. Vi behöver inget EU-organ för försvar. Det innebär en ytterligare kostnad och bidrar till oklarhet när det gäller ansvar.

Varför skulle vi ha en EU-kommission för hälsa och sjukvård? De enskilda staterna har ministerier för sjukvård med stora budgetar. Snarare borde vi inskränka befogenheterna för FN-organet WHO med säte i Genève. Covid-epidemin har visat att beslut inte blir bättre för att de tas på internationell nivå.

Ännu mer absurt är det med en EU-kommission för bostäder. Bostadsbyggande är knutet till frågor som tomtförsäljning, kommunala regler för vatten och el, investeringar och skatter. Tänk bara på hur hyresregleringen i Sverige påverkat byggandet negativt. Bostadsfrågan har blivit akut i många länder i samband med flyktingmottagande, den är kopplad till andra politikområden. Det här är ett intrång från EU i ländernas rätt att styra sig själva.

Slutligen har det skapats en kommission för demokrati. Pengar går till reklaminslag på sociala medier där det sägs att EU sägs stå för demokrati, mångfald och inkludering. Det är genant att våra skattepengar går till sådant, speciellt som det är oklart hur pass demokratiskt EU är. EU borde i stället se över de olika europeiska institutionerna och deras förhållande till varandra. Man borde avskaffa vissa institutioner och krympa och effektivisera andra. 

Inom EU pågår en rad initiativ för att frånta medlemsstaterna politisk makt. Man kan tala om ett europanationalistiskt eller globalistiskt projekt för Europa. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll ett tal för några månader där hon uttalade fördömanden om nationalism och populism. Hon fördömde med andra ord att länderna ville bestämma om sina egna förhållanden och inte acceptera EU:s överhöghet. Detta är långt från subsidiaritetsprincipen.

Nu måste politiker i alla EU-länder markera mot EU:s översittarfasoner. EU behöver räddas från sig självt. Risken är annars att länderna helt enkelt struntar i EU:s regler och att EU på så sätt ”upplöses” inifrån. Sverige borde alliera sig med andra länder som vill ha förändringar och inte låta sig toppridas av von der Leyen.

GA

Detta är en krönika från Gotlands Allehandas ledarsida.