Vi blir yngre trots att vi blir äldre

Krönika2024-12-07 15:30
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag är medellivslängden på Gotland 85,38 år för kvinnor och 81,32 för män. Det är nästan tio år längre än för 50 år sedan. Fortsätter den trenden kommer kvinnor 2074 att ha en medellivslängd på 95 år.

Många barn som föds nu kommer att få uppleva sin hundraårsdag. Men då är det nog slut med en personlig gratulation från den sittande regenten. Eller också höjs gränsen till 110 år. I år skriver vår nuvarande konung under drygt 1 500 personliga gratulationer till de svenskar som fyller 100. 

Det är förstås både bra, men också besvärande för kommuner och regioner, att vi blir allt äldre. Det stora problemet kan bli vem som ska ta hand om oss på ålderns höst. 

Om tio år har antalet plus 80-åringar ökat med 2 000 personer från drygt 4 200 idag till över 6 200 på Gotland, enligt den befolkningsstatistik som presenteras på Region Gotlands hemsida.  

I nationella beräkningar spås att elva procent av de som fyllt 80  behöver omsorg dygnet runt, vilket i så fall betyder drygt 200 nya gotländska vårdplatser. Ett uppdrag som blir svårt att möta för regionen.

Samtidigt är det inte alls säkert att det blir så här. Många äldre vill bo hemma så länge som möjligt. Bättre tekniska lösningar och den snabba digitaliseringen gör att behovet också kan minska. Den snabba utvecklingen gör det svårt för kommunerna att göra beräkningar för framtiden.  

De senaste tio åren har, enligt Dagens Samhälle, antalet 80-plussare på äldreboende minskat med fyra procent. Många 80-åringar är fortfarande väldigt aktiva. Och synen på den åldersgruppen håller också på att förändras. 

En stor del i att man ser på äldre på ett annat sätt har äldreforskaren Ingmar Skoog. I en intervju för ett år sedan i samband med att han gav ut sin senaste bok, "70 är det nya 50" sa han: "Flera studier tyder på att ju äldre vi blir, desto bättre blir vi exempelvis på att styra våra olika impulser och utnyttja vår erfarenhet".

Vi 70-åringar som föddes på 50-talet har fått helt andra förutsättningar än våra föräldrar som föddes på 20-talet eller tidigt 30-tal. Mer hälsosam mat, bättre motionsvanor, längre skolgång, kortare arbetstid, bättre sjukvård har sammantaget gett oss bättre motståndskraft, enligt Skoogs resonemang.

Skoog, som själv är 70, gör Studio 65 i SVT, där säsong fyra ligger ute just nu. Alla säsonger finns dock i SVT play. Och en till är på gång. Gotlänningen Anders Palmgren är programledare (tillsammans med Kattis Ahlström). De har definitivt gett alla plus 65 ett ansikte. De belyser högaktuella frågor för äldre, och gör ett program som behövs i dagens åldersfixerade Sverige. Har ni inte sett, gör det. Ett program helt i tiden.

Och är 70 det nya 50, är 80 det nya 60 och 90 det nya 70 och så vidare.

Ålder är trots allt bara några siffror.

Trevlig helg!