Hammarlund: "Nya coronaord en utmaning för språkvetare"

Krönika2021-07-31 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Pandemin är och har inte varit rolig för någon. Men för språkvetarna på Göteborgs universitet har den blivit en utmaning. Under en kort period har de kunnat följa hur nya ord skapas. En del av de orden kommer att försvinna på vägen. Andra kommer att leva vidare. Forskarna får genom pandemin en unik möjlighet att följa uppkomsten av ord och se var de tar vägen.

Dimitros Kokkinakis är docent i språkteknologi. Han forskar med kollegor hur nya ord och uttryck används i olika sammanhang. Språkgruppen samlar texter från olika medier, myndigheter och vetenskapliga skrifter. Men också från bloggar, Twitter och andra sociala medier där nya ord oftast skapas. Det är där de lite vildare nya orden skapas, säger Kokkinakis i en intervju i GU Journalen tidigare i år.

Jag läser just nu Ulf Lundells femte tegelstenstjocka dagbok ”Vardagar 5”. Den inleder i pandemins början och löper till september 2020. Det blir en intressant tillbakablick där han genom sina anteckningar tar oss tillbaka till hur det en gång var i pandemins början. Även om tiden går fort är det lätt att glömma. De första ordet om pandemin, som jag noterar i Lundells bok, är coronaångest. Sedan rullar det på med nya ord hela tiden.

Få skriver så bra och så levande som Lundell, även om han oftast är arg på det mesta. Men det är en annan sak. Som när han under början av pandemin, när vi uppmanas att hålla i, hålla ut och hålla avstånd, gör ett besök i mataffären:

”Fick se folk, höra en unge snacka, sånt livar upp

Såg en hund”

Ensamheten, som bryts för en stund går inte beskriva så mycket bättre som i citatet ur boken. Så enkelt. Så bra. Han skippar ofta punkter. Det går bra det också

Men åter till nya ord och uttryck i pandemins spår. Ni har säkert stött på dem. Ett axplock: coronafetma, Kinavirus, hobbyepidemiolog, coronarykten, social distansering, det nya normala, R-tal, coronaskilsmässor, coronaalkisar, klusterutbrott, antikropptester, coronafrissa, den andra, tredje och fjärde vågen, mrna-vaccin, coronarestriktioner, Zoomkaffe/lunch, hemkarantän, Wuhansmitta, vaccinationssamordnare, covidbevis.

Listan kan förstås bli mycket längre, men jag stannar här. 

En annan sak som följt i coronans spår är hur vi hälsar på varandra. Kramar och kindpussar är borta. De har ersatts med luftkramar och armbågshälsningar. Vi som spelar golf har tackat varandra för god match från pandemins start med armbågarna. Och i vissa fall genom att slå klubborna mot varandra när sista putten går i hålet. Det uppfinns hela tiden nya sätt att bete sig. Speciellt när tiderna är lite besvärliga.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en krönika från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk. Åsikterna är skribentens egna.