Känslan av att alltid vara övervakad

Känn dig övervakad.

Känn dig övervakad.

Foto: Jessica Gow / TT

Krönika2024-08-31 15:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland, eller rättare sagt ganska ofta, känner jag mig övervakad.

Som häromdagen. Min bror och jag satt och pratade gamla minnen. Vi pratade om vänner som vi haft något gemensam med en gång i tiden. Vi pratade om deras barn, vad de gjorde. Ett sånt där samtal som man har lite då och då.

Morgonen därpå ögnade jag igenom de senaste kommentarerna på Facebook. Till min förvåning föreslår Facebook att jag borde bli vän med tre av personerna vi pratat om. Dessutom med dottern till en fjärde person. En person som ingen av oss varken träffat eller ens visste förnamnet på.

Dagen efter fortsätter vi resonemanget. Då pratar vi om några andra personer. Och vi pratar om rökning. Att vi knappt känner någon som röker numera, och att vi minns den kloka stunden när vi själva lade rökandet på hyllan.

Dagen efter föreslår Facebook på nytt en person, som vi båda har en ytlig bekantskap med. Dessutom kommer riktad annonsering om jag behöver hjälp med att sluta röka. Uppenbarligen missade avlyssnaren att jag i samtalet nämnde att jag slutade röka 1980. Så den reklamen kan anses som missriktad.

Några dagar senare träffar vi några släktingar över en lunch. Vi pratar om olika personer. Nämner ett namn på en lokal musikant här på Gotland. Dagen efter kommer han upp som vänförslag. 

Trodde mig vara noga med hur sekretessinställningarna ställs in. Vet ju var de finns, vilka rutor som ska kryssas i för att jag själv ska ställa in hur säkert (nåja) mitt konto ska vara.

Har vid det här laget gått i gång på detta ordentligt och går igenom fråga efter fråga. Kryssar i några mindre viktiga saker, men kan fortfarande inte förstå hur Facebook kan ha kontroll på vad jag pratar om med vänner. 

Det är inte riktigt klokt. Vet att vi spåras av olika appar. Och kanske har den jag pratat med liknande appar i sin telefon, vi kan då spåras att vi befinner oss på samma plats. Men att AI (artificiell intelligens) ska kunna koppla ihop oss med en tredje person som vi bara pratat om helt kort övergår mitt förstånd. Som dottern till den person som nämndes här ovan.

Googlar för att få svar. Och är uppenbarligen inte ensam om att fundera vad som egentligen händer.

Men det känns inte som jag hittar något svar som jag blir klokare på.

Så här skriver VPN-portalen, som har som mål att vara den ledande sidan för nätsäkerhet och integritet i Sverige: 

”Det går inte att förneka att vi blir övervakade på nätet. Du blir övervakad för att Facebook, Google, Microsoft och alla andra företag som verkar inom marknadsföringsbranschen lever av att känna till dina datorvanor och användardata. Företagen som övervakar dig använder sig av olika tekniska lösningar som gör att de kan spåra all din aktivitet på nätet.”

Längre än så här kommer jag inte just nu. Men min nyfikenhet har väckts. Så fortsättning följer. Kanske. 

Trevlig helg!