I England har parlamentet nyligen röstat ja till ett lagförslag om att legalisera dödshjälp. Förslaget innebär att dödligt sjuka människor som enligt intyg från två läkare har mindre än sex månader kvar att leva kan få dödshjälp. Det här är första steget i en process där dödshjälp kan bli lagligt i England och Wales.
Det här är en svår etisk och moralisk fråga. När aktiv dödshjälp tillåts innebär det å ena sidan att en dörr öppnas där värdet på liv kan komma att devalveras. Kan svårt sjuka då komma att uppleva att det förväntas från anhöriga att de tar emot aktiv dödshjälp? Å andra sidan genomgår vissa ett oerhört lidande sin sista tid, och vill inget annat än att få avsluta sitt liv. Är ett liv värdigt under sådana omständigheter?
Jag tror att den palliativa vården och smärtlindring behöver utvecklas i Sverige, men utesluter det att dödshjälp under vissa omständigheter ska vara tillåtet? Jag har själv inte kunnat ta ställning i denna svåra fråga, men jag tror att vi i Sverige, liksom i England skulle behöva föra upp frågan på den politiska agendan.
En annan svår fråga är den som debatterades på 2024 års sista regionfullmäktige - om vad de gotländska skolorna gör för att skapa bättre undervisning kring sexualitet, relationer och samtycke.
Det kommer många signaler om att våldet i ungas parrelationer ökar, och att våld i samband med sex normaliseras bland unga. Statistik visar också att hälften av tjejer i årskurs 9 mot sin vilja har fått ta emot bilder eller videor med naket eller sexualiserat innehåll.
Vi kunde på fullmäktige konstatera att det pågår ett aktivt, men möjligtvis ojämnt, arbete i skolorna på Gotland för att förbättra denna undervisning. Parallellt med det pågår projekt för att höja tryggheten framförallt för unga tjejer.
Det är bra att mycket görs, men tills dess att unga kvinnor och män kan känna sig trygga, både i sina relationer och i skolan behöver vi politiker hålla frågan högt upp på agendan.