Sommarkrönika
Att jobba i hemtjänsten är ett av de viktigaste moderna jobben vi har i Sverige och på Gotland. Tänk att du har som jobb att gå hem i andra människors hem och hjälpa dem med en massa saker, som de inte klarar av själv.
Du berikar människors liv med att hjälpa dem med vardagliga behov som att komma ur sängen, få på sig kläderna, få i ordning sin frukost och att få rätt medicin och omläggningar av stöd eller bandage. Och hjälper dig om du blir sjuk. Du blir en kompis och samtalspartner till den du besöker och i de flesta fall får du stor uppskattning från den du besöker i dennes hem.
Själva jobbet i hemtjänsten är något av det viktigaste vi har i vår gotländska välfärd. Det gör livet drägligare för alla de som av ålder och olika krämpor inte klarar sig själva i sin vardag. Och det är en stor avlastning för alla äldres anhöriga, som tryggt kan anförtro den dagliga omvårdnaden i hemmet till hemtjänsten.
Antalet äldre över 80 år kommer att öka med 2000 personer på Gotland fram till 2030. Vi blir fler och vi blir äldre. Vilket är glädjande. Allt fler blir över 100 år. Men alla är inte superfriska och pigga när de kommer över 80 år. Det är dock bara 14 procent av de över 80 år som behöver omsorg på ett särskilt boende eller demensboende.
Hemtjänsten är superviktig. Men vi har en stor utmaning i att även de som jobbar inom hemtjänsten blir äldre och går i pension. Många jobbar vidare om de orkar. Men alla kan inte och årskullarna i arbetsför ålder är inte alls lika stora som de över 65 år. Den demografiska utmaningen gör att alla arbetsgivare slåss om arbetskraften och att det är viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare. Det försöker vi på alla sätt. Den styrande majoriteten på Gotland, Socialdemokraterna och Moderaterna, prioriterar kompetensförsörjningen med åtgärder för att genom betald utbildning höja kompetensen, minska sjukfrånvaron genom friskvårdssatsningar och aktiv sjukskrivning. Och mycket annat.
Utöver utmaningen med kompetensförsörjningen har vi den ekonomiska utmaningen. I regionens budget får vi kompensation för att det blir fler äldre, men vi behöver ökade statsbidrag från regeringen för att hålla god kvalitet på den äldreomsorg vi ger.
För att klara vårt uppdrag att ge bra hemtjänst måste vi ändra på vårt arbetssätt inom hemtjänsten. Vi kan inte driva hemtjänst framöver som vi gjort de senaste 30 åren. Vi måste fokusera på att ge den omsorg som kräver undersköterskor och andra uppgifter kan utföras av andra yrkesgrupper. Vi har redan ett samarbete med Samhall som utför all städning inom hemtjänsten. Vi har upphandlat ledsagningstjänsten, så detta kan avlösa hemtjänstpersonalen.
Vi håller på att breddinföra läkemedelsautomater för alla de som tar läkemedel regelbundet, vilket är många bland brukarna. Läkemedelsautomaterna säkrar läkemedelsintaget och hemtjänstpersonal slipper en massa extra besök för detta. Det frigör tid för omsorgsinsatser och samtal med brukare som känner sig ensamma eller deppiga. Vi har kameraövervakning hos dem som tycker det är ok, så slipper hemtjänsten resa runt bara för kontroller. Vi kommer framgent att utnyttja alla tekniska och digitala hjälpmedel som frigör tid för personalen att ägna sig åt de viktiga omvårdnadsuppgifterna.
Hemtjänsten är oerhört viktig för vår välfärd, men den kommer av nödvändighet att förändras. Framför allt kompetensförsörjningens utmaningar tvingar oss att pröva andra metoder och arbetssätt, för att kunna bibehålla kvalitén på hemtjänsten, för den är så viktig för alla gotlänningar som behöver den.
Vi ska bygga bort kön till särskilda boende också, men hemtjänstens kvalité är en högt prioriterad fråga för Socialdemokraterna och Moderaterna i Socialnämnden.
Håkan Ericsson