Dödsannonsen tar sig helt nya former

Ulf Hammarlund: "Fram till 1976 pryddes dödsannonsen med ett kors. Det fanns inget annat. Sedan kom blomman. Publiceringen av en ros i Länstidningen i Östersund, blev början till en förändring av symbolerna".

Ulf Hammarlund: "Fram till 1976 pryddes dödsannonsen med ett kors. Det fanns inget annat. Sedan kom blomman. Publiceringen av en ros i Länstidningen i Östersund, blev början till en förändring av symbolerna".

Foto: Montage: Jonas Ekströmer TT/Privat

Krönika2024-03-15 18:05
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Tidningarnas dödsannonser har förändrats från vad de en gång var.

Fram till 1976 pryddes annonsen med ett kors. Det fanns inget annat. Sedan kom blomman. Men det tog ett tag innan den accepterades. Publiceringen av en ros i Länstidningen i Östersund, blev början till en förändring av symbolerna. Rosen, som till en början inte var speciellt populär, följdes av blåklockan, och sedan utvecklades dödsannonserna till hur de ser ut nu. 

I dag har Sveriges begravningsbyråers förbund över 40 000 symboler att välja bland. Om man inte vill publicera sin egen.

Förra lördagens publicerades 15 dödsannonser i GT: två innehöll kors, två blommor, två hjärtan med blommor, i övrigt var det bild på en bil, bild på hund, teckning av en som fiskar och en löpare, kattsymbol, färgteckning i mycket blått av hav och himmel, och en teckning av den bortgångne, i detta fallet Georg Riedel. En annons saknade helt symbol.

Veckan före var det också 15 dödsannonser. Ingen hade kors.

Av detta kan vi slå fast att korset numera är i klar minoritet. Har sökt på nätet efter statistik. Den senaste jag hittar är tyvärr fyra år gammal. Då var fortfarande 20 procent av symbolerna kors. Den siffran är säkert under tio procent i dag. Kanske närmare fem.

Dödsannonserna blir mer och mer personliga. Man vill ge den bortgångne ett sista farväl, med en symbol som gestaltat personens liv.

Kommer ihåg när udda detaljer i dödsannonser var nytt. Det här var kring 2005. Var ansvarig utgivare och fick frågan om vi kunde publicera en ros i färg som symbol. Det sa jag nej till. En dödsannons skulle vara i svartvit. Rosen fick publiceras, men inte i sin röda färg. Man var också noga med att ramarna runt annonsen skulle se likadana ut. Inget fick avvika. Dagens Nyheter håller fortfarande den linjen, när det gäller ramar. Andra mediehus, som denna tidning, tillåter dock variation.

Färgerna i annonserna fick sitt genombrott 2007, då Nerikes Allehanda sa ja till det. Sedan följde alla andra efter.

Mycket är tillåtet som symbol, men vapen och företagsloggor förekommer inte. Ordet död används inte i annonserna. Den avlidna har gått bort, lämnat oss i sorg och saknad, Eller stilla insomnat är istället några av de vanliga uttrycken.

När Ingvar Kamprad, Ikea-grundaren, gick bort 2018 publicerade hans medarbetare sexkantsnyckeln som symbol i dödsannonsen i Smålandsposten. Ni vet den där mojängen de flesta av oss har kämpat med för att få ihop ikeamöbler. Den symbolen sa faktiskt allt om vem den bortgångne var.

För fem år sedan blev det allt vanligare med bild i annonsen på den avlidna.

Den tryckta dödsannonsen lever också vidare i den digitala världen. Minnessidor öppnas, släkt och vänner kan minnas med bilder och hälsningar. 

Jodå, jag har bestämt hur min symbol ska se ut. Det blir loggan till det idrottslag jag har närmast mitt hjärta.