Låt inte arbetsmarknadspolitiken hosta ihjäl sig

Fungerande arbetsmarknadsutbildningar är viktiga faktorer för en snabb återhämtning efter lågkonjunkturer.

Fungerande arbetsmarknadsutbildningar är viktiga faktorer för en snabb återhämtning efter lågkonjunkturer.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2020-05-13 05:00
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Coronapandemin utsätter världens ekonomier för en hård prövning just nu.

Den svenska strategin för minskad smittspridning i samhället har fått stor internationell uppmärksamhet. Än är det för tidigt att veta om vi gör rätt. Det jag däremot vet är att Sverige har goda förutsättningar att få samhällsekonomin på fötter igen, så snart vi är ute ur mörkret. 

Arbetsmarknaden är en nyckelfaktor för snabb ekonomisk återhämtning. En mer än tio år lång högkonjunktur slog plötsligt tvärnit. Sverige ligger på höga varseltal och arbetslösheten förväntas fortsätta stiga. Då måste arbetsmarknadspolitiken ställa om. Under högkonjunktur när det råder stark efterfrågan på arbetskraft är det ofta klokt att lägga resurser på hjälpa arbetsgivare hitta lämplig arbetskraft. Det som brukar kallas matchning. Ibland krävs kortare yrkesinriktade utbildningar. Under årens lopp har många tusentals arbetslös rustats för jobb som busschaufförer, kockar, svetsare och VVS-montörer. Ofta handlar det om utbildningar till bristyrken. Tanken är att kunna flytta arbetstagare från branscher med högre arbetslöshet till branscher med stor efterfrågan på arbetskraft.  

Tyvärr har arbetsmarknadsutbildningar varit kraftigt eftersatt under många år. Volymerna har varit otillräckliga. Det är det inte bara jag som tyckt. 

Lite glädjande är de signaler från regeringen om att det är dags att satsa på utbildningar för vuxna som inte bara löser sysselsättningsproblem utan som också underlättar för samhället att fungera väl. Jag tänker bland annat på beskedet tidigare i veckan att regeringen och samarbetspartierna är överens om att det ska vara möjligt för vårdanställda att genomgå vårdutbildningar med bibehållen lön. Det är naturligtvis bra. Men det löser inte kommande rekryteringsproblem för det privata näringslivet. 

Dessutom, arbetsmarknaden har också ett längre perspektiv. Personer långt ifrån arbetsmarknaden kan behöva längre insatser. I dag är den vanliga utbildningsvägen med gymnasium och högskola isolerat från arbetsmarknadspolitiken. Så kan det inte få fortsätta. Låt Arbetsförmedlingen även få anvisa arbetssökande till högskola och yrkeshögskola.

Rahm Emanuel, före detta borgmästare i Chicago och en av Obamas närmaste män, sa en gång, fritt översatt:  ”Slösa inte bort tillfället som ges av en allvarlig kris. Den kan vara en möjlighet att göra det som nyss framstod som omöjligt”. Låt återigen arbetsmarknadspolitiken bli vårt viktigaste verktyg för en väl fungerande arbetsmarknad och ekonomi.