Minska regelkrånglet på landsbygden

Krönika2022-08-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Livet på landet lockar allt flera, speciellt efter att pandemin visat många hushåll att det går utmärkt att jobba hemifrån en stor del av arbetstiden. Det är en utveckling jag älskar. En av mina grundläggande drivkrafter i politiken är att du inte skall tvingas flytta till storstäderna för att kunna få önskad yrkeskarriär. Flyttströmmarna har vänt, Stockholm stad minskade sin befolkning 2021, för första gången någonsin. 

Nu är det hög tid att släppa loss landsbygdens utvecklingskraft. Under de senaste årtionden har regelkrånglet på landsbygden ökat något oerhört. Nu behövs ett trendbrott, landsbygden är idag helt sönderreglerad. Faktum är att landsbygden ofta är mera reglerad än staden i många avseenden. Restriktioner kring byggande, strandskydd, naturreservat, Natura 2000, riksintressen m.m. gör att det ofta är svårare att komma framåt på landet än i stan.  

Även företagandet på landsbygden är ofta missgynnat på grund av den småskaliga företagsstrukturen. Samma regler gäller för minibryggeriet som för jättar som Carlsberg, vilket ofta får orimliga effekter. Små förtag lider av ett regelverk som är satt för de stora företagen, exemplen på detta fenomen är otaliga.

Politiken behöver ta tillbaka makten över myndigheterna. Jag kan se en tydlig trend där enskilda myndigheter och myndighetspersoner driver sina egna agendor. Det gör att det ofta saknas en helhetssyn, ingen gör avvägningarna mellan motstående intressen som alltid finns. Pyttesmå detaljaspekter hindrar en i det stora önskad utveckling. Till exempel gäller det för klimatomställningen.  

Jag tror på att minska regelkrånglet dramatiskt och gå mera mot principen - frihet under ansvar. Lita på att människor vill väl med sitt företag, sin skog, sin bygd. Och att politiken återtar makten över de stora och svåra avvägningarna för den samhällsviktiga verksamheten. Mitt ledord är i alla lägen samexistens, nästan i hundra procent av alla fall går det att hitta kompromisser där olika verksamheter kan leva sida vid sida. 

Det är ett vallöfte från mig att prioritera att jobba för ett minskat regelkrångel på landsbygden. Nu söker jag ditt stöd för att med kraft kunna fortsätta jobba för Gotlands bästa i riksdagen. Enbart de gotländska väljarna avgör vilka två personer som skall representera ön i riksdagen. Val brukar alltid bli jämna, därför kan just din röst vara den som avgör utfallet. 

Gotlänningen

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.