Nypelius: "Statlig skola löser inte problemen"

Krönika2021-07-21 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-KRÖNIKA

Senaste veckorna, under och efter regeringsbildningen, har det sagts och skrivits många tuffa ord. Jag tycker tyvärr att debatten inte klarat av att skilja mellan politik och person. Språkbruket har verkligen blivit rått. Emellanåt tycker jag det låter som mellan småbarn i sandlådan, ”du är ful”, ”jag hatar dig”. Att vuxna människor inte har bättre ordförråd eller kan uttrycka sig bättre förfärar mig. Kan inte vuxna argumentera bättre för sin åsikt, då har samhället en utmaning!

Ett av skolans många viktiga uppdrag är att ge alla barn ett ordförråd och trygghet i att uttrycka sig. Självklart har föräldrarna en viktig roll med att läsa tillsammans med sina barn. För att uppmuntra föräldrar och andra vuxna i barnets närhet att läsa högt, prata, sjunga, rimma och ramsa med sitt barn har Region Gotland bokstart. Satsningen är en bred samverkan mellan förvaltningar tillsammans med familjerna. 

Under Almedalsveckan lyssnade jag på flera skolseminarier, där problemen att nå en likvärdig skola lyftes. Så har också en rapport från regionens revisorer beskrivit läget på Gotland. För mig är det inte mycket nytt i revisionsrapporten utan vi arbetar med samtliga punkter. Många tycker att likvärdigheten kan lösas genom förstatligande av skolan. Jag har jättesvårt att se hur just det ska kunna lösa de problem och utmaningar som finns.

För om man inte ska tappa den viktiga övergången och samverkan mellan förskola och grundskola så måste väl även förskolan bli statlig i så fall? Hur ska samarbetet mellan skola och övriga kommunala verksamheter bedrivas? Till exempel det arbete vi påbörjat tillsammans med socialnämnden för att stödja barn med särskilda behov och dess familjer. Ska även elevhälsan, lärarassistenter, fritidshem omfattas eller är det bara lärarna som ska bli statligt anställda? För mig skapar förstatliganden fler nya problem och frågor än vad det löser. Jag anser däremot att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar eftersom staten sätter regelverk och lagar.

Slutligen några ord om Cementa. Den gotländska arbetsmarknaden är god, vid halvårsskiftet hade vi lägst arbetslöshet i hela landet. Tyvärr tonade det upp sig ett stort orosmoln med hotet mot Cementas framtid. Oavsett åsikter om miljöfrågan så är Cementa en viktig arbetsgivare på Gotland. Många underleverantörer har Cementa som bas i sin verksamhet. Utan Cementa så är deras framtid osäker och det påverkar även service till övriga gotländska samhället. Den goda arbetsmarknaden på Gotland är verkligen positivt. Den medför att ungdomarna kan etablera sig på Gotland och bilda familj. Tillgången på bostäder är dock fortsatt utmanande. Därför jobbar vi aktiva med åtgärder för att öka det lokala bostadsbyggandet. Tyvärr kan byggandet på Gotland och i Sverige få ett ordentligt stopp på grund av mark- och miljööverdomstolens avvisande i Cementaärendet. Berörda ministrar behöver ta sitt ansvar och agera.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk. Åsikterna är skribentens egna.