Hur står det till med friheten i dagens Sverige?

Krönika2024-10-24 07:23
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ett av skälen till att jag engagerade mig politiskt var att jag såg hur makt successivt flyttades från den enskilda medborgaren och civilsamhället till allt högre politiska nivåer. Hur står det då till med idéerna och principerna om frihet i dagens Sverige? Hur mycket har du och jag att säga till om i vår vardag?

En klassisk dragkamp om makt är den som pågår mellan staten och den kommunala nivån. Vi har tyvärr en regering som i snabb takt försöker flytta över alltmer makt till staten. Ett exempel är att de nu vill bygga upp en statlig ungdomskriminalitetsmyndighet efter dansk förlaga, som delvis ska arbeta med det som kommunens socialtjänst redan gör. Förutom att det riskerar att leda till ineffektivitet och minskad tillit till socialtjänsten, när den kommer att tvingas verkställa straffliknande åtgärder i stället för att jobba förebyggande, så har regeringen helt missuppfattat vad som varit framgångsreceptet i Danmark. Där har kraftfulla satsningar på socialtjänstens förebyggande arbete varit den främsta orsaken till att man lyckats knäcka gängen. Man har helt enkelt satt stopp för nyrekrytering genom att skapa framtidstro hos utsatta unga. Regeringen missar helt och hållet målet, och riktar in sig på de repressiva stickspåren.

Ett annat exempel är regeringens ivrighet att på olika sätt övervaka vad medborgare gör. Trots vallöften om motsatsen, så har man nu tillsammans med Socialdemokraterna gett klartecken till chat control 2.0 - EU:s förslag att ta bort medborgares rättighet till privat kommunikation.

Här på Gotland produceras styrande dokument som successivt snävar in medborgarnas rättigheter. Med den nya översiktsplanen inskränks markägares rådighet över sin egen mark betydligt. Friheten att bo och verka över hela Gotland är inte längre en självklarhet. Vi ser också att Region Gotlands administrativa överbyggnad växer till sig alltmer. På fyra år har antalet administrativa tjänster inom Region Gotland ökat med 184 stycken. Det är inte självklart att alla dessa är onödiga, men takten på tillväxten är oroande. Och flyttar pengar från din ficka till Region Gotland.

Den allvarligaste frihetsinskränkningen är dock hur staten genom minskade statsbidrag urholkar välfärden, och framför allt skolan. Att två av tio elever inte ges möjligheter att klara skolan inskränker drastiskt individens rätt och möjlighet att forma sitt eget liv.

Det är tydligt att det mer än någonsin behövs liberala krafter som står upp när centralisering, byråkratisering och kontrollbehov hotar både välfärdens kärna och en livsstil där det framförallt är du, inte politiker, som kontrollerar ditt liv.