Sänk den undre åldersgränsen

"Jag säger inte att alla 18-åringar ska springa runt och skaffa barn, men fertilitetsproblem kan uppstå oavsett ålder"

"Jag säger inte att alla 18-åringar ska springa runt och skaffa barn, men fertilitetsproblem kan uppstå oavsett ålder"

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2024-07-26 18:05
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra helgen kunde ni se CUF:are (medlemmar i Centerpartiets Ungdomsförbund, reds. anm) springa runt i Visby, men den största delen av tiden tillbringades i en lokal där vi diskuterade och klubbade igenom CUF:s framtida politik. Årets förbundsstämma hölls på Gotland, och en av motionerna som gick igenom handlade om en sänkt undre åldersgräns till 18 år vid assisterad befruktning.

De senaste decennierna har lagarna kring assisterad befruktning liberaliserats och tillgängligheten har ökat. Idag erbjuds par, både hetero- och samkönade, men även ensamstående, assistans för att bli gravida. Lagarna kring assisterad befruktning går åt rätt håll; nästa steg är att sänka den undre åldersgränsen från dagens 25 år till 18 år.

Vid en assisterad befruktning görs inte bara en medicinsk utredning, utan även en särskild prövning. Detta för att säkerställa att personen eller personerna är lämpliga för behandlingen och att det kommande barnet ska få en uppväxt under goda förhållanden. Dessa utredningar är lämpliga av både medicinska och personliga skäl, men något som inte är lämpligt är att bedöma människors mognad och livssituation baserat på ålder. En 18-åring kan vara minst lika passande som förälder som en 26-åring.

2018 sänktes den undre åldersgränsen för adoption till 18 år. Vid adoption sker, liksom vid assisterad befruktning, en utredningsprocess om personens eller personernas lämplighet. Det hade därför varit rimligt att matcha denna sänkning för en enhetlig myndighetsålder.

Det är viktigt med en enhetlig myndighetsålder, oavsett om det gäller att få köra bil, köpa öl eller få assistans för att bli förälder. Jag tror på individens rätt att styra över sitt eget liv och fatta egna beslut, och därmed också över sin reproduktiva hälsa. Precis som vi litar på 18-åringar vid andra aspekter av deras liv, bör vi lita på dem i detta sammanhang också.

Jag säger inte att alla 18-åringar ska springa runt och skaffa barn, men fertilitetsproblem kan uppstå oavsett ålder och är av lika stor betydelse oavsett. Därför anser jag att de lämplighetstester som idag redan utförs lika väl kan tillämpas på en 18-, 19-, 20-, 21-, 22-, 23- eller 24-åring.