Smittspridning, två procentsmål och Rödén

Krönika2020-05-26 05:00
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tvivlet över vår Sveriges strategi avseende Covid-19 börjar sprida sig och tyvärr så kommer inga övertygande svar från ansvariga som skingrar tvivlet. De som förfäktar en hårdare linje tar nu mer plats i media och skapar osäkerhet. Jag vill fortfarande tro att Sveriges strategi är den rätta i det långa loppet. Har lång erfarenhet från politiken. När man väl bestämt sig för en linje så gäller det att hålla ut, men samtidigt inte framstå som rabiat och negligera motargument.

Ett faktum som sällan kommer upp till debatt är varför vissa länder drabbats hårdare än andra. Det handlar enligt min uppfattning i grunden om hur stort inflödet av coronsmittade var från början i olika länder och hur snabbt man vidtog åtgärder. Om Sverige får tio gånger fler smittade än Norge spelar en avgörande roll för spridningen och antalet avlidna av Covid-19. Då blir det inte lika viktigt om man stänger landet eller gjorde som i Sverige. Det är tydligt att Italien, Spanien, England, Sverige och USA drabbats hårdast inledningsvis. Länderna har valt lite olika varianter och skeden av hård stängning utom Sverige. Det forskas för lite om hur stort inflödet av smittade skiljer mellan olika länder. Där finns säkert en del av svaret om skillnaderna i Norden och i Europa.

Överskottsmålet som region Gotland haft under lång tid diskuteras livligt. Att få ett överskott på 2 procent i bokslutet har regionen klarat länge och främst så har reavinster varit den avgörande faktorn. Men enligt min uppfattning så måste vi ha en budget med ett överskott på 2 procent när året startar för att känna oss tryggare. Det har varit en mycket svårare uppgift för oss kommunpolitiker. Med en buffert vid ingången av året så är det lättare att hantera ekonomiska svängningar som alltid kommer och panikåtgärder inte behöver vidtas.

Mats-Ola Rödén (L) var klädsamt ödmjuk i en intervju om sjukvårdens underskott. Klarar han inte budgetmålen säger han sig vara beredd att ta konsekvenserna och avgå. Det var helt andra tongångar under förra mandatperioden och Mats-Ola Rödén (L) erkände även att tonläget var stundtals överdrivet. Jag gillar ärliga politiker och Mats-Ola Rödén (L) vill framstå som ärlig. Jag tycker bättre om politiker som inte tar till överord oavsett man är i oppositionen eller i majoritet. Respekten för det svåra i att få en kommunal ekonomi att gå ihop är nödvändigt i en seriös debatt. Det är i dessa lägen som en ärlig politiker visar sin storhet. Tyvärr så är det en sällsynt tillgång i dagens polariserande värld.

Gotlands Folkblad

Krönikan kommer från Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning