Blev beklämd när jag lyssnade på ett inslag i Radio Gotland (6/7) att var tredje gotländsk pensionär någon gång blivit utsatt för ett bedrägeriförsök. Siffran kommer från en medlemsundersökning som PRO, Pensionärerna riksorganisation, låtit göra.
Förra året blev 21 000 personer i Sverige lurade på 600 miljoner kronor, enligt PRO. Merparten av dessa var pensionärer.
Samtidigt konstaterade Brå, Brottsförebyggande rådet, att det för första gången på 170 år inte genomfördes ett enda bankrån i Sverige under 2022. Men de kriminella har hittat nya sätt att råna, nu när bankerna blivit i stort sett fria från kontanter, och det går oftast via telefonen.
Jodå, jag har som jag tidigare berättat varit ytterst nära att bi lurad. Men när jag blev ombedd att ta fram mitt bank-id för att bekräfta att vi hade en överenskommelse dök ordet stopp upp i mitt huvud, och jag avslutade samtalet. Det är så lätt att bli lurad av någon trevlig människa i telefon, och det är inte lätt att uppfatta signalen att något är fel.
Har en grundregel att aldrig svara i telefon på nummer jag inte känner igen. De som är seriösa och vill mig något kan läsa in meddelande eller skicka ett sms. Då ringer jag alltid upp. Den gången jag svarade väntade jag ett samtal från vårdcentralen, och valde att inte att följa min egen regel.
Jag kollar vilka som har ringt, och blockar de jag inte vill ha att göra med. Mitt nummer är kopplat till NIX, vilket betyder att jag ska slippa samtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte. Dock, om jag har en affär med något företag har de rätt att ringa och de berörs inte av NIX. Jag behöver dock inte svara, och kan blocka bort dem också.
Kriminella ligger oftast, tyvärr, ett steg före och det gäller att vara uppmärksam.
Under pandemin lärde vi oss ”håll i, håll ut, håll avstånd”. För att skydda mot telefonbedrägerier gäller att ”lägga på luren, logga aldrig in med bank-id, eller lämna ut koder, lita inte på den som ringer”. Tre klockrena råd från polisen, som alla bör följa.
Sommar i P1
Det är halvtid i P1:s följetong ”Sommar”. Så här långt har jag en klockren vinnare: Eva Armini.
Om ni inte redan lyssnat, gör det. Hennes sommar kommer stå sig som den här säsongens bästa. Vilken berättare och vilket spännande liv hon levt, trots att det började i mörker. Jag vill bara höra mer, och hoppas att Eva Armini får chansen igen i något annat sammanhang. Att hon dessutom har en stark koppling till Gotland gjorde programmet extra spännande. Så här långt är hon den enda som får högsta betyg i min bok. Annie Lööf, Renée Nyberg, Bianca Salming och Ina Lundström är också värda att lyssna på. Fyra starka fyror. Och så har jag några rejäla bottennapp. Men det får vi ta någon annan gång. Kanske.