LIBERAL ASPEKT
Debatten om rapporten om Gotlands flygtrafik belyser en större och viktig fråga: Finns det på Gotland en skepsis mot akademisk kunskap? Om så är fallet riskerar vi att fatta beslut på otillräckliga grunder när vi ställs inför komplexa frågor som rör öns framtid. Det är tydligt att vi måste förstå vikten av akademisk analys, inte för att nedvärdera praktisk erfarenhet, utan för att bredda och fördjupa analysen.
Praktisk erfarenhet är värdefull och kan ge insikter om lokala förutsättningar och omedelbara lösningar. Men öns framtida flygtillgänglighet handlar om mer än praktiska lösningar. Den kräver en djupare analys som också tar hänsyn till strukturella och långsiktiga utmaningar – och här kan akademisk expertis vara avgörande.
Vi värderar akademisk kunskap inom vården, varför inte i andra komplexa sammanhang? Akademiska experter inom ekonomi och statsvetenskap har verktyg som kan fördjupa analysen och bidra med insikter som sträcker sig bortom det praktiska. De kan exempelvis använda kvantitativa metoder för att undersöka hur Gotland kan konkurrera i en pressad transportsektor, eller analysera de långsiktiga ekonomiska och klimatmässiga konsekvenserna av olika strategier.
Ett akademiskt perspektiv skulle kunna belysa Gotlands situation i jämförelse med andra regioner som säkrat sin flygtrafik genom innovativa lösningar. Det handlar inte om att prioritera ”vetenskaplig formalia” utan om att ge beslutsfattarna en bredare grund för strategiska beslut som påverkar oss på lång sikt.
En skeptisk inställning till akademisk kunskap är problematisk. Men, det är inte en fråga om att välja mellan praktisk erfarenhet och akademisk analys, utan om att kombinera de två för att skapa de bästa förutsättningarna för Gotlands utveckling. Akademisk analys identifierar samband som praktiker kanske inte har resurser eller metoder att utforska, den ger ett bredare perspektiv på de utmaningar Gotland står inför.
Att hävda att det inte fanns tid eller behov av en "vetenskapligt oklanderlig rapport" missar poängen. Det handlar inte om teoretisk perfektion utan om att skapa beslutsunderlag robusta nog att klara av de långsiktiga utmaningarna. Flygfrågan är inte bara en lokal fråga för ön; den är en del av större sammanhang som kräver en djupare och mer systematisk analys än vad som kan uppnås genom enbart praktisk erfarenhet.
Vi står inför stora utmaningar när det gäller tillgänglighet och öns regionala utveckling. För att möta dessa utmaningar behöver vi välgrundade beslut baserade på både lokal kunskap och akademisk analys. Det är dags att lämna Jantelagen bakom oss och välkomna expertis från både praktiker och forskare – det är så vi kan skapa hållbara lösningar som inte bara fungerar idag, utan också bygger grunden för Gotlands framtid.