Ett realpolitiskt perspektiv behövs i dagsläget

Protest mot koranbränning i Bagdad.

Protest mot koranbränning i Bagdad.

Foto: Hady Kareka

Krönika2023-08-05 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Såväl den ryska invasionen av Ukraina och det alltmer aggressiva beteendet i vårt direkta närområdet har krävt tvära kast i svensk säkerhetspolitik. 

Därtill har Sverige hamnat i skottgluggen från den samlade muslimska världen med anledning av de många koranbränningar som skett. Sverige, med sin starka demokrati och långtgående yttrandefrihet, ska givetvis inte böja sig för diktaturer som systematiskt förtrycker sina egna medborgare och som inte på något sätt respekterar demokratiska fri- och rättigheter lika lite som religionsfriheten i sina egna hemländer. 

Men Sverige behöver trots detta ta realpolitiska hänsyn i den allvarliga situation vi befinner oss i. Djupgående analyser av hur vi kan kombinera vår yttrandefrihet med hänsyn tagen till svenska medborgares säkerhet behöver göras.

Hur hamnade vi då här egentligen? Det är sannolikt en cocktail av olika händelser. Dels påverkanskampanjer från intressen som står Ryssland nära och som har ett intresse av att skapa allianser mot väst såväl som NATO. Men det går inte heller att bortse från att inrikes opinionsbildare och partier som under lång tid hatat och hetsat mot islam och muslimer lett oss in i detta. Man har under mycket lång tid sökt en öppen konflikt med en av världsreligionerna och nu i akt och mening tyvärr lyckats uppnå detta.

Vi har högt uppsatta sverigedemokrater som mitt i brinnande kris uppmanar till fler koranbränningar och mycket aggressivt hetsar mot islam. Detta i ett land som under flera hundra år utvecklat en hög grad av tolerans och respekt utifrån en mångfald. Något vi blivit kända för i världen och som vi också känt stolthet över. Sverige riskerar förändras i grunden till ett land som söker splittring och konflikt snarare än samförstånd och tolerans. 

Vi ser en alternativ medial miljö tätt knuten till Sverigedemokraterna som tagit täten i denna förändring av såväl den svenska kulturen som det politiska samtalsklimatet. Vi är många som varnat för vad detta kan innebära i förlängningen och nu ser vi resultatet av denna mycket organiserade och välorkestrerade kampanj. 

Vägen ur denna kris kommer vara svår och att återbygga förtroendet från en lång rad länder och aktörer kommer kräva ett mödosamt arbete från diplomatiska kontakter på alla nivåer. Sverige ska inte böja sig för stormen eller införa nya lagar som sätter religion på en piedestal men behöver ta realpolitiska hänsyn i denna situation. Vi behöver också besinna oss och fundera på vad som bygger vårt land starkt, både här hemma och i världen. Samförstånd och tolerans eller hat och splittring.

Filip Reinhag, regionråd 

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.