2017 är 2016 plus ett

Blommor i Istanbul. En man väntar på att få hedra offren för nyårsnattens attentat.

Blommor i Istanbul. En man väntar på att få hedra offren för nyårsnattens attentat.

Foto: Emrah Gurel

Ledare Gotlands Allehanda2017-01-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi är väl många som har hoppats att 2017 ska bli bättre än 2016. I Istanbul krossades de förhoppningarna innan nyårsklockorna ens klingat ut. I skrivande stund har terrorattentatet på en nattklubb skördat minst 39 liv och ännu fler är skadade.

Även om situationen är värst i Mellanöstern så är hotet från terrorn globalt. Tyvärr har Sverige varit ett av de länder i Europa från vilket flest har rest för att strida för IS. När IS position blir alltmer trängd kan fler IS-krigare komma att återvända till Sverige. Det innebär naturligtvis att riskerna ökar för attentat i Sverige, som riskerar att få mycket värre konsekvenser än när en självmordsbombare misslyckades med att ta oskyldiga med sig i döden när han sprängladdning detonerade strax intill Drottninggatan i Stockholm.

I Sverige lever vi dessutom i ett hårdnande säkerhetspolitiskt klimat samtidigt som vi nedrustat vårt försvar, som trots sin litenhet har rekryteringsproblem. Vi borde, anser jag, satsa minst dubbelt så mycket på försvaret som vi gör i dag. Men om regering och riksdag är långsamma med att skruva upp försvarsanslagen, så är de desto snabbare med att återinföra värnplikten. Enligt SVT så kan riksdagen komma att klubba förslaget redan i mars.

Jag kan sympatisera med förändringen om den används så att man låter en stor del av varje årskull mönstra, för att utöka basen för rekrytering till försvarsmakten. Men när man bara behöver promille eller som mest enstaka procent av varje årskull, så vore det faktiskt otillständigt att använda tvångsmedel för att tvinga en liten, liten minoritet att värnpliktstjänstgöra.

Men på denna punkt är beskeden svävande. Klas Eksell, personaldirektör Försvarsmakten, säger till SVT:

– Att man är så villig som möjligt är en faktor som måste räknas med.

– Jag tror att vi kommer att ha i princip bara villiga individer i systemet.

Om Försvaret även efter mönstring misslyckas med att rekrytera till en så liten organisation som man nu har, så måste den bristen lösas genom att man gör en anställning i försvaret mer attraktiv.