Svensk fotboll förefaller tidigare att ha varit relativt förskonad från problem med fixade matcher. Nu dyker det dock upp fler och fler exempel på motsatsen: I höstas fick den allsvenska matchen mellan Jönköping Södra IF och Östersunds FK avbrytas sedan Östersunds målvakt attackerats av en 17-åring från Södertälje. Det som först framstod som ett verk av en överförfriskad huligan rörde sig i själva verket om ett försök att påverka slutresultatet. Den tyska polisen tipsade svenska Riksenheten mot korruption om detta. Trots det dömdes 17-åringen till misshandel och falskt alarm, men inte för matchfixning.
I maj år fick så toppmötet mellan IFK Göteborg och AIK ställas in sedan en tidigare AIK-spelare hotat och försökt muta en spelare i startelvan inför matchen. Spelaren ifråga avslöjade dock rakryggat upplägget för klubbledningen.
Det verkar dock som att ju mer man gräver, desto mer finner man. När den internationella organisationen Fenderbet i samarbete med Dagens Nyheter undersökte ungdoms- och reservlagsserierna upptäcktes exempelvis en rad oegentligheter, vilket SR:s Ekot kunde berätta om igår.
Det kan förefalla konstigt men det går faktiskt att sitta i Thailand och spela på svenska fotbollsmatcher både långt ner i seriesystemen och på ungdomssidan. Miljarder kronor omsätts på spel i Sverige och hundratals globala spelbolag levererar tjänster där det går att betta på allt från nästa inkast och hörna till antal gjorda mål, halvtids- och slutresultat. Det skapar en grogrund för fusket och gör det svårare att upptäcka.
Precis som på många andra brottsområden framstår Sverige som jungfruelig mark för de kriminella elementen. Det finns inte ens någon lag som förbjuder spelare och lag från att manipulera matchresultat. Riksenheten mot korruption jobbar med bakbundna händer och tvingas lägga ner majoriteten av sina förundersökningar. Polisanmälda matcher blir oftast inte ens föremål för utredning.
En lagstiftning kring en omreglering av spelmarknaden är visserligen på gång men kommer att som tidigast träda i kraft i januari år 2019. Lagen innebär att utländska spelbolag kommer att tvingas söka licens för att tillhandahålla spel på den svenska marknaden. Förhoppningsvis innebär den även en kraftfull lagstiftning mot matchfixning.
Riggade matcher kan i framtiden bli ett betydligt värre hot mot svensk fotboll än både läktarvåld och doping. Stöket på och kring arenorna har inte skrämt bort publiken hittills och lär inte göra det i framtiden heller.
Om vi däremot inte längre kan lita på att spelarna är ärliga och gör sitt yttersta försvinner hela tjusningen och charmen med fotboll, eller vilken sport det än handlar om. Med det lär också publikens vilja att ta sig till matcherna för att se fotboll av medioker kvalitet.
En sådan utveckling går dock ännu så länge att stoppa. Då är det dock värt att samarbeta internationellt och få på plats en kraftfull lagstiftning.