Kvinnor sjukskrivs i högre utsträckning än män. Så har det varit i flera decennier. Men skillnaderna mellan könen har också i detta avseende ökat från år till år, sedan tre decennier tillbaka.
En liten delförklaring har nu presenterats av Riksrevisionen, som funnit att kvinnor och män med samma diagnos för psykiska problem behandlas olika. Trots att sjukdomstillståndet är detsamma så sjukskrivs kvinnorna i betydligt högre grad än männen. Pathric Hägglund, projektledare på Riksrevisionen, kommenterar för SVT:
– Granskningen visar att det finns brister inom hälso- och sjukvården när det gäller likvärdighet. Det påverkar människors arbetsinkomster, pension och i värsta fall även hälsan.
Ryggmärgsreflexen hos många är nog att kvinnorna behandlas bättre än männen, i det här fallet.
Jag menar att det är precis tvärt om. Möjligen sjukskrivs det av snällhet, men sjukskrivning är en ordination med usel prognos. Man blir INTE friskare av att vara sjukskriven. Tvärt om. Och detta gäller nog i synnerhet diagnoser gällande psykiska problem. Man mår bättre av att jobba i den utsträckning som man faktiskt kan, än av att gå hemma avskuren från arbetslivet och allt vad det innebär.
Onödig sjukskrivning kan alltså förvärra hälsoproblem som dessutom kan gå i arv till nästa generation. Barn till långtidssjukskrivna får dessvärre också nedsatt hälsa jämfört med andra, när de når yrkesverksam ålder.
Nätverket Läkare med gränser vill stödja läkarna i deras yrkesutövning i en tid där det finns bristande acceptans för att livet ibland är motigt och gör ont. Nätverket skriver på sin egen hemsida bland annat att:
”Att i onödan bekräfta patientens lidande i form av att tycka synd om, sjukskriva och medikalisera samt det att läkaren tar över ansvaret för hur patienten mår, riskerar att skada patientens autonomi/självstyre. Det kan utvecklas ett personligt beroendetillstånd till sjukvården och samhället som genererar osjälvständighet och otrygghet över tid. Det bidrar således till att den psykiska ohälsan i Sverige ökar. Vi läkare måste förstå och ta ansvar för vår del i skapandet av denna ohälsa genom att inte medikalisera och patologisera vanliga påfrestningar i livet.”
När livet är svårt kan det säkert kännas oerhört skönt att bli sjukskriven, slippa gå till jobbet och få sitt lidande bekräftat. Men det kan vara en bedräglig lisa. I praktiken är det ofta så att den som inte blir sjukskriven behandlas med större omtanke och eftertanke. När fler kvinnor än män sjukskrivs för samma diagnos, är det därmed troligen till nackdel för kvinnorna.