Avlägsen alliansregering

Ledamöterna köar för en talmansvotering som inte borde vara sluten.

Ledamöterna köar för en talmansvotering som inte borde vara sluten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-09-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I en kommentar till Helagotland under valnatten skrev jag:

"Jag ser tre olika möjliga regeringar. En regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. En regering över blockgränsen med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna. Och en alliansregering.

Av dessa tre alternativ bedömer jag en alliansregering som den minst sannolika."

Jag håller fast vid detta, även efter gårdagens talmansval. Jag har mycket svårt att se hur det ska kunna bli en så kallad alliansregering, där samtliga borgerliga partier ingår. Centerpartiet och Liberalerna har målat in sig i ett hörn, som de inte kan ta sig ur utan att kleta ner sig.

Tror Centern och Liberalerna seriöst på den väg till makten som de försöker följa? Tror de att alliansen ska avsätta Stefan Löfven med hjälp av Sverigedemokraterna och sedan få Socialdemokraternas hjälp att få en borgerlig regerings budget genom riksdagen? Tror de att de på detta sätt ska kunna regera utan att på något vis vara beroende av Sverigedemokraterna? Antingen bedrar de sig själva eller också försöker de bedra oss. Oavsett vilket så är en borgerlig regering osannolik om detta är förutsättningarna.

De borgerliga partierna var vänliga, naiva eller korkade nog att hjälpa Stefan Löfven kvar vid makten trots att han egentligen saknade det parlamentariska stödet. Den tjänsten ska de inte räkna med att nu få i retur. Decemberöverenskommelsen är död. Tack och lov. Annars hade de borgerliga varit förpliktigade att ge en rödgrön regering fri lejd i en mandatperiod till, eftersom de rödgröna råkar ha ett mandat mer än de borgerliga i den nya riksdagen. Vilket väl än gång för alla borde demonstrera hur huvudlös den överenskommelsen var.

Är Centerns och Liberalernas egentliga plan en regering tillsammans med Socialdemokraterna? Kanske. Man får lätt det intrycket. Om så är fallet kan det vara deras sista mandatperiod som riksdagspartier. Speciellt om den regeringen misslyckas med att vända Sveriges usla tillväxtsiffror och/eller tvingas hantera en rejäl konjunkutsvacka. Om de dessutom låter sig domineras av Socialdemokraterna så ligger de extra pyrt till nästa gång valurnorna ställs fram.