IT-skandalen i Transportstyrelsen. Så kallas den ofta. Men i själva verket är det ju inte en skandal, utan två. Först den ursprungliga skandalen sedan Transportstyrelsen i strid med lagen låtit hemlig information hanteras av utländsk personal i ett privat bolag, trots invändningar från Säpo. Generaldirektören fick först sparken och sedan ett strafföreläggande.
Men sedan har vi den regeringsskandal som rör regeringens usla hantering av Transportstyrelsens IT-skandal. Det är denna skandal som är anledningen till att de borgerliga partierna nu vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar. Inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist var tidigt medvetna om Transportstyrelsens medvetna lagbrott. Men trots säkerhetsläckaget fann de ingen anledning att dryfta frågan med statsministern eller med infrastrukturminister Anna Johansson som har Transportstyrelsen inom sitt ansvarsområde.
Det tog ett år innan Stefan Löfven visste vad som hänt, enligt den nu officiella versionen. Ett år innan generaldirektören blev av med jobbet. Och Transportstyrelsens IT-system hanteras fortfarande av utländsk personal. Vi vet ännu inte hur mycket läckan har skadat Sverige. Kanske finns det några som vet, men den informationen är i så fall hemligstämplad.
Och eftersom regeringen dolde varför generaldirektören fått sparken och aldrig informerade oppositionen tog det ytterligare ett halvår innan IT-skandalen och regeringsskandalen blev allmänt kända. Det kan inte beskrivas på annat sätt än som ett länge framgångsrikt försök till mörkläggning.
Är det befogat att väcka misstroendeförklaring mot dessa tre ministrar? Det tycker jag verkligen. Ygeman och Hultqvist verkar inte ha förstått allvaret i det inträffade. Anna Johansson visste överhuvudtaget inte vad som hände inom departementet.
Egentligen vore det befogat med en misstroendeförklaring även mot statsministern. Regeringens ansvar och beslutsfattande är kollektivt och regeringskansliet är en stor myndighet. Ansvaret för det inträffade är ytterst Stefan Löfvens och han bär också ansvaret för att man länge försökte dölja vad som hänt.
Varför blir det ingen misstroendeförklaring mot Löfven? Sannolikt för att ingen önskar ett nyval nu. Det är ju så vist ordnat i Sverige att ordinarie val hålls i september vart fjärde år, oavsett om man däremellan tvingats arrangera ett nyval, eller ett extraval som man egentligen borde kalla det. Det skulle innebära att extravalet i så fall genomförs mindre än ett år innan det ordinarie valet.
Ett alternativ vore förstås att Löfven avgår utan att utlysa extraval och att talmannen ger alliansen chansen att bilda regering under den tid som återstår till september 2018. Men vem tror på en sådan utveckling? Löfven blockerade ju en sådan lösning redan hösten 2014, när de borgerliga vann budgetvoteringen. Då gick han genast ut och förklarade att det skulle bli ett nytt val, vilket i sin tur gav upphov till den förhatliga Decemberöverenskommelsen.
Det ska inte uteslutas att Stefan Löfven kommer att hota med extraval även denna gång, även om han har flera handlingsalternativ. Han kan exempelvis utse tre nya ministrar, istället för dem som visat sig olämpliga. Faller regeringen så är det på eget grepp. Ett taktiskt grepp.
I skrivande stund har stora delar av regeringen samlats på Rosenbad men ännu på onsdagens seneftermiddag har Stefan Löfven ännu inte kommenterat den nya situationen.