Behörig lärare sökes

Det blir en utmaning för kommunerna att hantera lönekostnaderna för lärare.

Det blir en utmaning för kommunerna att hantera lönekostnaderna för lärare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-08-16 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är skolstartstider. Med det följer diskussioner om hur skolorna ska klara bemanningen av behöriga lärare. Arbetsförmedlingen hade i slutet av juli 7200 lediga lärartjänster över hela landet i sina databaser, vilket är något färre än året innan (7500 tjänster).

På grund av omfattande pensionsavgångar, stora barnkullar och att en stor andel nyanlända är i skolåldern lär lärarbristen bli ett återkommande tema vid den här tiden på året. Många lärare lämnar dessutom yrket i förtid. Det administrativa arbetet vid sidan av undervisningen kräver sitt liksom omfattande arbetsmiljöproblem.

Lärarhögskolorna klarar inte av att utexaminera nog många lärare för att möta efterfrågan. Höstterminen 2017 antas visserligen tre procent fler till lärarutbildningarna, men det var 2000 färre sökande än förra året (SR 14/8).

Detta är i sig inget gott tecken. Det har länge talats om bristen på kvalitet i undervisningen och att antagningskraven är för låga. En bra lärarhögskola är en skola där studenterna får kämpa om platserna och där lärarexamen är förstahandsvalet, inte en högskola där alla sökande kommer in.

Gotlands gymnasiechefer förefaller dock att ha klarat rekryteringen. Endast ett fåtal platser återstår att fylla med behöriga lärare på öns gymnasieskolor (Helagotland.se 15/8) . Det tyder på ett gott rekryteringsarbete. Klarar man inte det kostar det kommunen dyrt.

Ett oroande tecken i tiden är att kostnaden för inhyrd personal i Stockholm och Göteborg har fördubblats till 140 miljoner under de senaste tre åren. Där det råder arbetskraftsbrist skjuter lönerna i höjden. Läraryrket är förstås inget undantag. Det är oproblematiskt om kommunerna lägger pengar på kompetenta och duktiga lärare. Problemet är om skolan följer i samma spår som på flera andra områden inom det offentliga, exempelvis vården, och tvingas lägga resurser på bemanningsföretag. Pengarna behöver i allra högsta grad stanna kvar inom kärnverksamheten.

Inom Stockholms stad skenar inte längre lönekostnaderna. Där förs diskussioner om en vikariepool i egen regi med behöriga och flexibla lärare. Det förefaller som en klok modell. Återstår problemet att framstå som ett lockande alternativ när det finns ett överflöd av lediga tjänster och dessutom bemanningsföretag som lockar med högre löner. Sådana val lär Gotland och fler delar av Sverige ställas inför. Lärarbristen kommer inte att försvinna.