Bevara Gotlands läskultur

Given författare. Håkan Nesser deltar i årets deckarfestival Crimetime.

Given författare. Håkan Nesser deltar i årets deckarfestival Crimetime.

Foto: Karl Melander/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-08-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotland hamnar i Sverigetoppen över antalet bibliotekslån enligt nyligen framtagen statistik från Kungliga biblioteket. Närmare bestämt på fjärde plats med 9,6 utlånade böcker per person på bibliotek och år. Det gör att Gotland placerar sig efter Västerbotten (18,7), Halland (9,9) och Kalmar (9,7). I Västerbotten ligger dock lånecentralen för riksförmedling varför länets siffror är något ”dopade”. Dessutom räknas en del av utlåningen från Gotlands bibliotek in i den uppländska statistiken.

Bibliotekskulturen och läsandet står alltså stark på Gotland. Ön tillhör som framgår ovan ett bokbälte som sträcker sig över södra delen av Sverige. Statistiken visar för övrigt att det lånas ut mer böcker på landsbygd än i storstad. Avståndet till närmaste bibliotek och tillgängligheten är förstås en viktig faktor i sammanhanget men det förklarar inte varför utlåningen är större på landsbygden. Precis som det i vissa delar av landet finns en stark företagskultur verkar det finnas en särskild läsarkultur på Gotland. Någon heltäckande förklaring till varför läsandet står sig starkare i vissa delar av landet finns nämligen inte.

Det är alltså inte bara förekomsten av ovanligt många ”krimförfattare” med anknytning till Gotland som gör det särskilt lämpligt att förlägga deckarfestivalen Crimetime just hit. Avskildheten från fastlandet är också en faktor.

Man bör inte dra jämförelsen med Almedalen alltför långt men den ovanliga tillgängligheten till eliten har Crimetime gemensamt med politikerveckan. Liksom Almedalen är Crimetime också en del av vakthållningen av demokratin. Att läsa ökar förståelsen för andra, det bidrar till att man kan delta i det demokratiska samtalet och att man bättre kan försvara sina rättigheter.

År 2015 lånade folkbiblioteken ut 76,7 miljoner fysiska böcker, en minskning med 1,5 miljoner jämfört med året före. Talet om att läsandet av fysiska böcker är på väg att ersättas av e-böcker, ljudböcker och surfande på nätet verkar alltså inte ha så mycket fog för sig. Mer oroande är det nedläggningshot som svävar över ett flertal bibliotek på ön.

Få andra kommuner med samma folkmängd och geografiska storlek har lika många bibliotek som Gotland. Vill man bevara en stark läsarkultur är detta något att slå vakt om.