Bilbränning eget ansvar

Hårdare tag. Inrikesminister Anders  Ygeman (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) aviserade nyligen skärpta straff mot bilbrännarna.

Hårdare tag. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och migrationsminister Morgan Johansson (S) aviserade nyligen skärpta straff mot bilbrännarna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-09-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

150 bilar har brunnit i Södertälje, bara i år. Förra året brann 130 bilar, ett par år innan det 100 bilar. Men i år har bilbränderna ökat rejält. Michael Mccharty, som jobbar som säkerhetssamordnare på Södertälje kommun, intervjuas av tidningen Hem & Hyra (31/8). Han menar att det är svårt att säga varför antalet bilinbrott ökat så kraftigt. ”Eftersom vi aldrig får tag på gärningsmännen och kan fråga dem så kan jag inte svara på det.” Det är ett hedervärt svar.

En del brukar skylla på segregationen, andra på sociala besvär. Förklaringarna tenderar att handla om att det är samhällets fel. Det har ståuppkomikern och sångaren Thomas Järvheden tagit fasta på. I en satirisk musikvideo spelar han en förortsungdom och sjunger ”kasta sten på polisen, det är samhällets fel alltihop”. Låten handlar om ungdomar som blir arga på grund av olika, löjeväckande, anledningar och agerar oproportionerligt genom att kasta sten på polisen.

I skrivande stund har videon över en 1,1 miljon visningar bara på Facebook.

Antagligen för att den är aningen provocerande, men också för att debatten om bilbrännare och stenkastare rimmar illa med folkflertalets moraluppfattning. En del av satiren handlar om att ungdomar som kastar sten skyller ifrån sig. ”Brottslighet är aldrig individens fel, det är samhällets fel, det sa dem i en debattpanel”, sjunger Järvheden.

Att skämta om fenomenet är ett sätt att bredda debatten till att inte bara påstå att det är samhällets fel, utan till att flytta ansvaret till ungdomarna själva, och till deras föräldrar.

Det finns många problem i förorterna. Undermåliga skolor, flickor som kontrolleras av sina bröder och sina föräldrar och inte vågar vistas på fritidsgårdarna. Men det är knappast flickorna som kastar sten på grund av att skolundervisningen inte är nog bra.

Det finns en utbredd frustration över bilbrännarna, främst från de som bor i närheten och riskerar att få sin bil uppbränd. Kristoffer Sidestam, från Södertälje, är en av de drabbade, och under natten mot torsdagen brann det på hans gata igen. ”Man kan aldrig slappna av riktigt, för man vet ju inte om bilen står där när man ska åka någonstans, eller om den blivit förstörd”, säger han till Expressen (1/9). Det är inte rimligt att oskyldiga personer tvingas leva under detta konstanta hot.

För att motverka fenomenet behöver bilbrännarna åka fast. Det skulle göra stor skillnad, då det sannolikt rör sig om rätt få personer. Peter Nylind, lokal områdeschef för Polisen i Södertälje säger till Hem & Hyra att man honom veterligen inte har gripit någon misstänkt för någon av bilbränderna i Södertälje under 2016. ”Det är svåra brott att lösa, de går fort att genomföra, sker ofta i mörker och på avskilda platser, vittnen saknas ofta och ibland försvinner teknisk bevisning i branden” säger han.

Regeringen aviserade nyligen hårdare straff för ungdomar som bränner bilar, upp till fyra års fängelse eller övervakning. Tyvärr hjälper inte hårdare straff om inte någon åker fast. Och för det krävs ordentligt med resurser.