För två år sedan bildades myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Regeringen har i dagarna beslutat att ändra uppdraget för myndigheten.
Myndigheten, som tagit över ansvaret för hälso- och sjukvården från Socialstyrelsen, fattar bland annat tillsynsbeslut och gör inspektioner. IVO har fått svidande kritik av såväl JO som Riksrevisionen och Statskontoret. Av kritiken framgår bland annat problem med långa handläggningstider. Det finns inte heller något fungerande IT-system för att kunna utreda återkommande brister hos en vårdgivare.
Problemen tar inte slut där. Myndigheten får anmärkningar från Riksrevisionen på att det sker få egeninitierade insatser utan att fokus ligger på att behandla klagomål som kommer in till IVO.
Riksrevisionen föreslår att regeringen bör styra IVO och Socialstyrelsen så att patientsäkerhetsarbetet främjas. Det ska ske genom bättre tillsyn och stöd. Andra åtgärder Riksrevisionen föreslår är att Socialstyrelsen behöver utveckla regelverken inom patientsäkerhetsområdet.
Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och landsting drabbas en av tio vårdtagare av skador, vilket, utöver onödigt lidande, medför enorma kostnader för samhället. Så mycket som åtta och en halv miljard kronor lades på onödig vård år 2013.
Riksrevisor Margareta Åberg framhåller att det inte är acceptabelt att så många drabbas. Hon menar att staten behöver förbättra stödet till vårdgivarna i arbetet med patientsäkerhet.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har uppmärksammat problemen, men väljer en annan väg. IVO:s nya uppdrag är att öka samverkan med landstingen, kommunerna och patientnämnderna. Det ska enligt ministern göra det lättare att jobba förebyggande och fånga upp klagomål och tecken på fel i ett tidigt skede
Det är positivt att regeringen uppmärksammar problemen som flera instanser har pekat på. Det är uppenbart att IVO bör arbeta mer förebyggande.
Innan regeringen tillskriver en redan bristfälligt fungerande myndighet fler uppgifter bör den dock se till att myndigheten klarar av sina nuvarande uppdrag. Det ingår redan i IVO:s uppdrag att arbeta förebyggande, men det behövs förändringar i arbetssättet och handläggningen såväl som i hur myndigheten sprider information så att felaktiga rutiner inom vården kan åtgärdas.
Regeringen bör ta till sig Riksrevisionens förslag om mer tillsyn och stöd, men även se över regelverken.
Myndigheter är sällan effektiva vad gäller att utreda omständigheter och handlägga ärenden. Därför är det särskilt viktigt att resurser läggs på det förebyggande arbetet. Det kommer att minska såväl lidandet för de patienter som drabbas som kostnaderna detta medför i samhället.
IVO måste få resurser för att fullfölja sitt nuvarande uppdrag innan myndigheten åläggs fler uppgifter.