Bygg vägar ur utanförskap

Bereder väg. För nästa generation.

Bereder väg. För nästa generation.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-03-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under Almedalsveckan i fjol skrev jag om ett hastigt hopkallat men mycket välbesökt spontanseminarium utanför domkyrkan. Debattören Thomas Gür talade om de utmaningar som Sverige står inför i migrationens spår och han konstaterade att de är mycket stora även om Sverige radikalt skulle beskära tillträdet för nykomna asylsökande.

Många saknar tillräckliga språkkunskaper och utbildning och de enkla jobben är få. Thomas Gür menade att Sverige måste planera för en framtid där vi måste försörja mellan 700 000 och 800 000 som är i yrkesverksam ålder men som ändå befinner sig i ett permanent utanförskap.

Det kanske viktigaste uppdraget blir då att se till att detta utanförskap inte går vidare till nästa generation. Det gäller då bland annat att återupprätta ordningen i skolan och att staten återtar kontrollen över bostadsområden där någon annans lag i dag gäller. Det måste finnas goda och farbara vägar ut ur utanförskapet.

Moderaterna presenterade i tisdags ett samlat paket av åtgärder för att barn ska kunna få en bättre start i livet. Paketet innehöll förslag som för all del riktar sig mot alla socialt utsatta barn. Men barn till invandrade föräldrar i utanförskap kommer tyvärr att vara en stor andel av denna grupp. Förslagen rör satsningar på och förändringar i skolan, socialtjänsten, ungdomspsykiatrin och arbetet med unga som begår brott.

Det är åtgärder som behövs. Skolan behöver både bättre ordning och mer undervisningstid, speciellt i de kärnämnen – matematik och svenska – som är viktiga även för inlärningen i och förståelsen för andra ämnen. Det är viktigt att socialtjänsten får i uppdrag att tillsammans med skolorna följa och stöda skolresultaten för barn som socialtjänsten placerat. De ofta långa väntetiderna i barn- och ungdomspsykiatrin måste kortas radikalt. Och brott även bland mycket unga ska föranleda en snabb, tydlig och kärv motreaktion från myndigheternas sida.

Det finns många olika konstruktiva sätt att visa barn att det finns någon som bryr sig och ser dem, oavsett om deras beteende förtjänar uppmuntran eller korrigering. De kommer att behövas, allihop.