Byggboom kraschar?

Byggmarknad på väg mot kris? Men av andra skäl på Gotland än på fastlandet.

Byggmarknad på väg mot kris? Men av andra skäl på Gotland än på fastlandet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-11-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På Gotland tycks det tack och lov som om det ännu inte finns några problem att få avsättning för nybyggda bostäder. Här oroar sig Byggmästareföreningens ordförande Håkan Ekblad istället för att den byggbara marken är på väg att ta slut, vilket kom till uttryck i gårdagens GA. Marken är inte rent bokstavligt på väg att ta slut, så klart. Det finns gott om byggbar mark. Men den ska också vara planlagd och klar att användas.

Långsamheten i planprocesser och andra nödvändiga förberedelser är ett problem. Ett annat problem är de långtgående restriktioner som ålagts användningen av väldigt mycket mark i Visby och även på andra delar av ön.

Men byggnadsnämndens ordförande Karl-Allan Nordblom är inte oroad:

– Vi har många planer på gång. Dessutom finns det byggbar mark, men kanske inte där byggbolagen helst vill bygga. Utanför Visby finns det flera alternativ.

Att ha byggklar mark hjälper inte någon på något sätt överhuvudtaget, om ingen vill bygga på den. Byggbolagen vill helst bygga där de som ska köpa eller hyra bostäder är beredda att betala vad det kostar att bygga nytt. Bolagen lär bli extra noga med det om de kan notera hur marknaden på fastlandet är vikande. Och det är den.

Jag har tidigare skrivit om hur man till och med i Stockholmsområdet börjat få svårt att sälja nybyggda bostadsrätter – trots högkonjunktur, svår bostadsbrist och växande befolkning. Många projekt som planerats som bostadsrätter, har man tvingats styra om mot hyresrätter istället.

Men det är ingen långsiktig seger för hyresrätten som boendeform. Även den vägen har begränsad framkomlighet. Nu rapporteras, från flera olika orter, att det har blivit allt svårare att hitta hugade hyresgäster till nyproducerade lägenheter. Detta enligt en undersökning genomförd av SVT Nyheter som publicerades i går.

Detta kommer att innebära avbräck i byggboomen. Att bli stående med tomma lägenheter är extremt dyrbart. Den som anar problem med att få avsättning för nya planerade lägenheter kan komma att dra i nödbromsen.

Avbräck i byggboomen kan i sin tur innebära det första tecknet till en konjunkturnedgång som regeringen inte förberett landet för.

Många av dem som i dag efterfrågar nya bostäder har en bristande förmåga att betala för de nya bostäder som byggs. Enbart byggande kommer inte att lösa den svenska bostadskrisen. Det krävs större förändringar än så, av hur hela bostadsmarknaden fungerar, för att förbättra användningen av det befintliga beståndet och för en sund marknad för nybyggen.

Tyvärr riskerar det nya förslaget från Finansinspektionen, ytterligare skärpta amorteringskrav, att skynda på och förstärka nedgången för bostadsbyggandet. Även marknaden för befintliga bostäder kan få sig en allvarlig knäck.

Egentligen är jag ju rent generellt anhängare av den sansade princip som inspektionen vill etablera. Det är klart att bostadslån ska amorteras. Om alltför många är beredda att skuldsätta sig så tungt att de inte klarar av att amortera, ens när räntorna är så låga som de är nu, då är det något som behöver stävjas.

Men tajmingen, den är verkligen inte lysande.