I SvD:s podd Ledarredaktionen den 9 september diskuteras ämnet borgerlig reformvård. Eftersom det är sak att komma på en reform och få stöd för den. En helt annan att ta hand om dem när de väl har blivit verklighet, så att grundtanken med reformerna inte går förlorade. Det är en diskussion som behövs idag, men som får alldeles för lite utrymme. Om man inte ser efter en reform efter dess införande riskerar den att dö sotdöden, avskaffas bryskt eller leva vidare som en missanpassad avkomma som skaparna helst inte vill kännas vid.
I skapandeskedet är det avgörande att idéerna verklighetstestas ordentligt. Med remisser eller dialog med de som faktiskt kommer beröras av reformen. Gör man inte det kan barnsjukdomarna bli så många att reformen inte överlever spädbarnsåldern. Det gäller vidare att göra en gedigen analys över vad som kan gå fel och hur reformen skulle kunna missbrukas. Därefter krävs att man har en beredskap för att stävja missbruk. Likaså krävs att man ser till att aktörer som berörs av reformen talar med varandra. Vården av reformen måste ske löpande. Man kan inte släppa loss en reform och hoppas på det bästa.
I podden diskuteras tidigare borgerliga reformer såsom gåvoavdrag, jobbskatteavdrag och rutavdrag. Samt möjliga framtida reformer såsom en utökad privatisering av välfärdsförsäkringar. Vad som inte diskuterades i podden var Arbetsförmedlingen, men givet ingångsvärdena är det plågsamt tydligt hur viktigt det är att ta hand om den reformen. Utan tvekan är det en borgerlig reform, även om den motvilligt drivs igenom av en vänsterregering som är bunden av Januariöverenskommelsen.
Neddragningarna inom Arbetsförmedlingen började efter att Januariöverenskommelsen spikades. En reform av sällan skådat slag beslutas och inleds alltså genom en ren förhandlingsprodukt. Någon kontroll med Arbetsförmedlingen, dess medarbetare eller kompletterande privata aktörer fanns inget utrymme för i beslutsskedet.
Sedan dess har det funnits tid för januarigänget att föra dialog med berörda parter. Knappt ett år senare har ett regeringsuppdrag getts till Arbetsförmedlingen om att börja prova nya privata lösningar och dialog med de privata aktörerna påbörjas i dagarna. Reformen ska vara fullt genomförd om drygt två år. Det börjar med andra ord bli bråttom.
Samtidigt larmar Arbetsförmedlingen om kaos på grund av en nyligen genomförd omorganisation och att de inte hinner utföra sitt arbete. Vilket sannolikt är en delförklaring till att antalet deltagare i privata matchningstjänster dykt på senare tid. Det gör att de privata företag som är tänkta att leverera tjänsterna sakta men säkert försvinner från marknaden.
Lägg till en historik inom myndigheten med privata reformer som tagit ände med förskräckelse, såsom etableringslotsarna, så är det upplagt för katastrof. Alla politiska partier hukar sig bakom varandra, möjligen undantaget arkitekten Centerpartiet som alla räknar med får ta smällen.
Vem kommer egentligen ta ansvar för reformeringen av Arbetsförmedlingen? Det är regeringen som är ansvarig. Men hela borgerligheten har ett intresse av att den här reformen blir lyckad. Då måste de resa på sig och börja jobba för det.