Jämfört med andra län och regioner har Gotland landets näst lägsta inkomster, skrev GA om på nyhetsplats i går. Man kan ju tycka att det inte låter speciellt positivt. Men med kunskap om hur det tidigare förhållit sig så är det faktiskt goda nyheter.
Jag började på GA år 2007 och sedan dess har jag vid ett flertal tillfällen funnit anledning att skriva om hur snittinkomsterna på Gotland varit absolut lägst i landet. I juni 2009 exempelvis, för snart tio år sedan, skrev jag att Gotlands snittinkomst var lägst i riket med hyggligt bred marginal, och:
"Det finns kommuner där snittinkomsten är lägre. Borgholm på Öland till exempel. Men bland länen ligger Gotland på inkomstligans jumboplats."
Gotland har gått från att vara sist med bred marginal och har klättrat förbi åtminstone en medtävlare och närmat sig andra. Tack vare ett alltmer dynamiskt näringsliv – och för all del även några statliga satsningar – har arbetslösheten kunnat sjunka samtidigt som befolkningskurvan vänt uppåt.
Den som vill muntra upp sig ytterligare kan betänka att gotlänningens genomsnittliga förmögenhet står sig väl i jämförelser med andra lansändar. I sådana mätningar brukar Gotland faktiskt placera sig på den övre halvan. Kanske tack vare pengar bundna i relativt höga fastighetsvärden, men ändå.
Tänk hur bra det skulle kunna gå för Gotland om vi vässade förutsättningarna för en god utveckling. Tänk om företagarna rankade företagsklimatet som lika bra eller bättre än i den genomsnittliga fastlandskommunen. Tänk på den draghjälp som vi nu har av Uppsala universitet, Campus Gotland. Det har vi bara haft i några år och så länge den högre utbildningen på ön utvecklas väl kommer den att få större och större betydelse för Regionen. En sådan evinnerlig tur att de som oroade sig över fusionen och ville stoppa den (som Centern) inte fick något gehör.
Som gotlänning finns det gott om anledningar att se framtiden an med tillförsikt och optimism. Det går åt rätt håll och det finns gott om utrymme för reformer och attitydförändringar som kan göra att det går ännu bättre i framtiden.
För Region Gotland finns det förstås orosmoln. Ekonomin är svag och om konjunkturen viker, vilket mycket talar för, och om skatteintäkterna inte utvecklas som man hoppats, så kan det bli mycket kärvt att få ekonomin att gå ihop. Men om Regionens immunförsvar är nedsatt så mår ändå ön desto bättre.