Envar i eget Gotlandshem

Egnahemsbyggen i Ängby i Stockholm 1937. Brittiska byggmästare är på studiebesök, därav flaggan.

Egnahemsbyggen i Ängby i Stockholm 1937. Brittiska byggmästare är på studiebesök, därav flaggan.

Foto: SvD/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-04-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlandshems säljplaner var ju lite mer omfattande än väntat. Men jag begriper varför företaget behöver kapital och jag förstår det ännu bättre efter gårdagens artikel i GA.

Jag visste ju om att Gotlandshems lägenhetsbestånd har ett uppdämt renoveringsbehov. Men efter alla dessa år då renoveringsbehovet har byggts upp, så är fastigheterna ändå fortfarande belånade till 80 procent, enligt vd Elisabeth Kalkhäll.

Hyresnivån för en ”allmännyttig” trea på Gråbo ligger i dag mellan ungefär 6 000 och 7 500. Ändå är Gotlandshems fastigheter så högt belånade, vilket talar för att en långvarig förvaltning ändå varit kortsiktig.

Föreställ er vad som kan hända om Gotlandhem beslutar att fortsätta äga de fastigheter som behöver renoveras, och om denna åtgärd kombinerats med en ränteuppgång...

Nej, att Gotlandshem säljer än nog det bästa för samtliga inblandade. Jag är mindre säker på att det är en bra idé att Gotlandshem bygger.

Hyresrätt har traditionellt varit boendeformen för mindre välbemedlade i Sverige. Men hyresrätt har mer och mer blivit den dyra boendeformen där man lämnar över ansvaret för underhåll och renoveringar på fastighetsägaren.

Det råder absolut bostadsbrist på Gotland, om man avser efterfrågan på hyreslägenheter med hyror i nivå med det äldre orenoverade beståndet. Men nya hyreslägenheter med nya höga hyror? Även där finns en brist, men inte en lika stor. Och är Gotlandshem verkligen bättre skickat än andra bostadsföretag att låta uppföra och förvalta sådana fastigheter?

Hyresmarknaden skulle behöva omregleras för att tillfriskna. Dessutom tycker jag att Sverige skulle behöva en ny egnahemsrörelse.

Den mer än sekelgamla egnahemsrörelsen uppstod just för att ge möjligheter till mindre bemedlade att äga sina egna hem. Det var i en tid då trädgården var en ekonomisk resurs för hushållet där man kunde odla frukt och grönsaker för egen konsumtion.

I dag tycker jag att det är än tydligare att bara man lyckas skapa finansiella förutsättningar för att äga sitt hem, så är det också en billigare boendeform än att hyra. Inte minst borgerligheten borde ha som mål att på detta sätt skapa förutsättningar för hjälp till självhjälp för medborgare som blir självständigare, starkare och tryggare i ett hem de själva äger.