Att låta det egna aktiebolaget betala 18 000 i hyra för ett kontor i hemmet är ju en metod för att plocka ut pengar ur företaget utan att betala inkomstskatt. Om man dessutom inte betalar skatt på hyresintäkten, så är det riktigt lönsamt. Men det överensstämmer – på två sätt – alltså inte med regelverket.
Skatteverket har också funnit att Tomas Pettersson, Feministiskt initiativs ledande företrädare på Gotland, låtit företaget betala privata utgifter. Det är ett annat sätt att plocka pengar ur ett företag utan att behöva betala inkomstskatt. Förvaltningsrätten och Kammarrätten har efter att ha prövat Tomas Petterssons överklaganden gått på Skatteverkets linje.
Låt mig ta ett exempel hämtat ur luften. Ponera att du vill ha en tv som kostar 10 000 kronor. Om aktiebolaget köper tv:n och den placeras i ditt hem så kan företaget till och med klara sig undan momsen.
Om du däremot ska köpa tv:n privat och behöver mer lön från aktiebolaget för att finansiera köpet så blir det betydligt dyrare. För att du ska få tiotusen behöver bolaget dessutom betala kommunalskatt och (om du är höginkomsttagare) statsskatt och värnskatt. Och arbetsgivaravgift. Den högsta marginalskatten är 70 procent inklusive arbetsgivaravgiften, vilket innebär att bolaget i värsta fall måste betala lönekostnader på över 33 000 kronor för att du ska få ut 10 000 extra till den där tv:n.
Så för den som kommer undan med att låta ett aktiebolag betala privata utgifter så är det väldigt fördelaktigt.
Tyngst för Tomas Pettersson är dock de nästan 800 000 kronor, inbetalningar från utlandet, som först Skatteverket och senare Förvaltningsrätten och Kammarrätten beslutat ska betraktas och beskattas som lön.
Jag minns en valdebatt i näringslivsfrågor i augusti förra året, arrangerad av Företagarna på Clarion Hotell Visby. Tomas Pettersson var kritisk när han avgav ett omdöme till helagotland.se:
– Om jag ska uttrycka mig varligt så tyckte jag att det bara var en massa snömos som diskuterades här i dag. Företagarna har resurser för att arrangera en sådan här debatt, men egentligen är det ju bara ett särintresse som många andra.
Jag skrev då att om företagandet är ett särintresse ”så är det ändå det som finansierar alla andra särintressen”. Men jag förstår nu ur vilken föreställningsvärld som Tomas Pettersson talade.
Han företräder det parti som är mer vidlyftigt med offentliga utgifter än alla andra och gärna lägger ut texten om hur höginkomsttagare kan betala mer i skatt.
Självklart skär sig Tomas Petterssons egna affärer med partiets budskap. Det skär sig så illa att jag har svårt att förstå hur partiet kan förhålla sig så överslätande till det som hänt. Men det är klart, partiet har ju aldrig brytt sig om att budskapet ska hänga ihop på något ekonomiskt ansvarsfullt sätt.
På Gotland har Feministiskt initiativ fortfarande två mandat. Två skärvor som återstår efter ett val där partiet nästan utraderades och gick från 3,12 till 0,46 procent i riksdagsvalet. Ytterligare en rest lär gå förlorad när Fi blir av med sin plats i Europaparlamentet i maj. Jag ser fram emot att Fi sällar sig till andra partier som dansat en sommar och sedan vissnat, som Ny demokrati och Piratpartiet.