Fnurra på signaltrupperna

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Skickar nog andra signaler än han tänkt sig.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Skickar nog andra signaler än han tänkt sig.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-03-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Försvaret är svårt underfinansierat. Inte ens till de alltför måttfulla ambitionerna i tidigare försvarsbeslut avsattes nog med resurser. Sverige står nu därför illa rustat i en situation där det säkerhetspolitiska klimatet blir allt kärvare.

Sverige har reagerat på detta. Man har tänkt om och återetablerar exempelvis en permanent militär närvaro på Gotland. Senast i går blev det klart att luftvärn ska komplettera de förmågor som sedan tidigare planerats för Gotland. Vilket naturligtvis gläder en gammal luftvärnare som undertecknad. Men det är ändå mer smolk än något annat i glädjebägaren.

Om nedrustningen gick fort så går det desto långsammare att vända på utvecklingen.

Vi satsar nu bara omkring en procent av BNP på försvaret, en andel som inte ens har börjat öka än. Gårdagens besked, om en bred uppgörelse om 500 miljoner extra till försvaret under innevarande år, är helt otillräckligt i sammanhanget.

För att enigheten ska imponera, så måste det man står enade om vara mer imponerande. Nu framstår enigheten – de rödgröna regeringspartierna och tre fjärdedelar av Alliansen – som mer bedrövlig än imponerande. Jag hade föredragit en mer imponerande oenighet än den som nu främst Liberalerna får stå för.

500 miljoner kronor är bara drygt en tiondels promille av BNP. Eller – annorlunda uttryckt – en procent av en procent. En liten symbolisk skärv jämfört med de verkliga behoven.

Med anledning av gårdagens besked sade ÖB Micael Bydén till TT att:

– Det är ett mycket positivt första steg.

Tja, vad ska han säga? Men han var också mycket tydlig med att detta lilla steg behöver följas av fler och större. Han har sedan tidigare begärt 6,5 miljarder kronor i höjda anslag för åren 2018 till 2020 för att uppnå den försvarspolitiska inriktning som riksdagen redan beslutat om.

Men ambitionerna i det beslutet var ju, under omständigheterna, alltför måttfulla.

Försvarsminister Peter Hultqvist tyckte ändå att gårdagens beslut skickar en viktig signal till svenska folket, Försvarsmakten och omvärlden.

Han har naturligtvis rätt, även om tolkningen av signalen förmodligen inte är den han tänker sig.