För sent och för lite

Säkert sommartecken. Polisen och rättsväsendet behöver en vassare lagstiftning och resurser för att stoppa bilbränderna.

Säkert sommartecken. Polisen och rättsväsendet behöver en vassare lagstiftning och resurser för att stoppa bilbränderna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare Gotlands Allehanda2016-08-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så kom till sist responsen från regeringen på det som blivit ett allt säkrare sommartecken på allt fler ställen i Sverige. Bilbränder var tidigare endast en plåga för laglydiga medborgare i utsatta förortsområden runt våra storstäder, men i år har bilar även brunnit i Trollhättan, Varberg, Lessebo och en rad mindre kommuner i södra och mellersta Sverige.

Förslagen från inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) borde alltså ha kommit tidigare. Andan är dock bra. Vem vill inte ha jourdomstolar för gatuligisterna och hårdare straff både för bilbränder och för attacker på räddningstjänst? Vem håller inte med om att straffen för ungdomsbrottslighet behöver skärpas?

Regeringen föreslår att möjligheten att utdöma böter för grov skadegörelse ska tas bort, straffet ska istället alltid vara fängelse, från 6 månader upp till 6 år. Kontaktskyldighet och övervakning med elektronisk fotboja ska också ingå i den repressiva arsenalen mot ungdomsbrottslingar och man ska se över lagstiftningen för att göra det enklare att få tillstånd för kameraövervakning.

Det finns dock all anledning att ifrågasätta vilken skillnad regeringens förslag i slutändan kommer att göra ute på gatan. Polisen måste ha mer resurser, en bättre närvaro, skarpare lagstiftning och helst en ny rikspolischef som lyssnar för att kunna göra sig själva rättvisa. Vad som inte behövs är vaga framtidslöften om pengar och lokaler och en defensiv taktik som går ut på att man ska samtala med ligisterna.

Det handlar i grund och botten om vilka signaler man sänder till de ungdomar som ligger bakom den absoluta majoriteten bilbränder. Där kan jourdomstolar som i anknytning till brottet dömer ut ett lämpligt straff, som samhällstjänst eller placering på ungdomshem, vara ett effektivt verktyg.

Idag tar det i genomsnitt 133 dagar att utreda typiska ungdomsbrott och under den tiden hinner en rad nya brott begås. De som polisen tar på bar gärning för exempelvis olovlig körning, narkotikainnehav eller stenkastning är oftast ute på gatan efter någon timme. Detta hindrar inte en brottskarriär utan är snarare en signal om att fortsätta.

Samhällets enorma undfallenhet och slapphet medför att poliser på fältet, förutom att de är överbelastade och underbetalda, dessutom i många fall upplever arbetet som meningslöst. Inom rättsväsendet växer högarna med ärenden som aldrig hinner utredas. Regeringens åtgärder lär inte göra mer än att lindra den negativa utvecklingen.