Förortens Almedalen

Centerledaren Annie Lööf presenterade tre förslag mot kvinnligt utanförskap under Järva-veckan.

Centerledaren Annie Lööf presenterade tre förslag mot kvinnligt utanförskap under Järva-veckan.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-06-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För tredje året i rad anordnas den 9-17 juni Järvaveckan på Spånga IP i Stockholm. Samtliga partiledare anmälde sig enligt uppgift redan före jul. 130 aktörer i form av myndigheter, ideella organisationer och riksdagspartierna plus Feministiskt Initiativ finns också på plats.

Järvafältet omgärdas av Akalla, Rinkeby, Husby och Tensta, områden som oftast förknippas med svarta rubriker: Inte sällan handlar det om skjutningar, knarkförsäljning på öppen gata, handlare som tvingas stänga verksamheten på grund av hot och våld och stenkastning mot ordningsmakten.

I en valrörelse som i så hög grad präglas av debatten kring migration och integration hamnar förorten i fokus. Är områdena kring Järvafältet "no-go-zones" eller väljer man att lyfta fram att här finns en stor andel unga som med rätt förutsättningar kan fylla upp luckorna i välfärden? Detta är en av Sveriges viktigaste framtidsfrågor. Trenden är negativ. Trots en mycket långvarig högkonjunktur så är exempelvis andelen arbetslösa bland nyanlända fortsatt hög.

Centerpartiet hade sin dag i måndags. Partiet kombinerar en alltför generös migrationspolitik med en integrationspolitik som ofta innehåller goda idéer för att bryta utanförskapet. Partiledaren Annie Lööf presenterade i måndags tre förslag för att bokstavligen få ut kvinnorna ut lägenheterna och in i det offentliga rummet. Försörjningsstöd ska betalas ut 50/50 för att ge kvinnor större makt över sin egen ekonomi. Kvinnor ska kunna få SFI-undervisning i anslutning till förskolor och det ska ställas krav på att bägge makarna deltar i SFI-undervisning eller jobbsökande, annars kan eventuellt försörjningsstöd dras in.

Det är inte svårt att se det administrativa krångel som förslagen skulle medföra. Frågan om lokaler för SFI-undervisning borde väl dessutom snarast vara en kommunal förvaltningsfråga. Centern sätter dock fingret på den underordnade ställning många kvinnor i förorten har. Det visar om inte annat på hur långt debatten har kommit de senaste åren. Nu diskuteras verkliga problem som boende i förorten brottas med på ett helt annat sätt än för bara några år sedan.

Förorten är inte bortglömd, som det ibland hävdas. Det har satsats många miljoner kronor på olika projekt och upprustning av området under årens lopp. Låga skolresultat, hög arbetslöshet och bristen på goda förebilder bidrar dock till en lägre framtidstro. De som lyckas flyttar ofta från området, vilket bidrar till en negativ spiral.

Valdeltagandet i Riksdagsvalet 2014 hamnade på 85,81 procent. I områdena runt Järva-fältet låg deltagandet på runt 50 procent. Det var ännu lägre i kommunvalen.

Järva-veckan är ett gott initiativ till inkludering och integration. Att publiken till största delen består av tillresta sympatisörer och tjänstemän snarare än av lokalbefolkningen är dock, vid sidan av det låga valdeltagandet i området, ett tecken på en dåligt fungerande integration. Att ta del av samhällsdebatten och gå till valurnan är att visa att man vill vara en del av det demokratiska samhället.