Förskjuten sagovärld

20 kronor. För en stor hög sådana här sedlar kan Astrid Lindgrens ungdom flyttas från Småland till Västsverige.

20 kronor. För en stor hög sådana här sedlar kan Astrid Lindgrens ungdom flyttas från Småland till Västsverige.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-03-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Astrid Lindgrens värld, var ligger den? Hennes böcker utspelar sig lite varstans, inklusive påhittade världar som saknar plats i den verkliga geografin. Men temaparken Astrid Lindgrens värld, den ligger i bygden där hon växte upp, i Vimmerby kommun i Småland.

Ändå är det inte där man hamnar om man ser den film om den unga Astrid Lindgren som får sin premiär senare i år. Den lär vara filmad i Kungälv, Lilla Edet och Borås. Och Dalsland får spela den småländska landsbygden.

Vad kan det finnas för skäl till att begå våld på geografi och miljö på det här viset?

Pengar, så klart. Skattepengar, i det här fallet. Mångmiljonbelopp som Sveriges olika landsändar satsar på film för att konkurrera med varandra om att få agera värd för produktioner som kanske egentligen borde lokaliseras någon helt annanstans.

Tidningen Barometern, som har Vimmerby i spridningsområdet, berättar att Filmregion Sydost har en stödbudget på 200 000 medan Film i Väst har 120 miljoner att leka med. 80 miljoner kommer från regionen Västra Götaland. Kalmar län och Blekinge län överväger tydligen att inrätta en egen filmfond. Den skulle i så fall kunna räkna med 20 till 30 miljoner av skattebetalarnas pengar varje år.

Region Gotland deltar ju också i den här ovärdiga kapprustningen. Senast i december fick Gotlands filmfond sju miljoner av Regionen. Det kan låta som lite jämfört med Film i Väst. Men inte om man räknar per capita.

Men inte kan det vara meningen att filmproduktion ska förvanskas och subventioneras i en interregional tävlan med resurser som absolut inte uttaxerats för att finansiera den typen av verksamhet. Gotland, med unika och eftertraktade miljöer, skulle dessutom sannolikt vinna på om regionerna tävlade mot varandra på en marknad som inte förvridits.

Om filmproduktion ska ges extra fördelaktiga villkor borde det snarare ske på nationell nivå, istället för att regionerna ska tävla med varandra om att subventionera filmproduktion. Gotland gick ju exempelvis miste om möjligheten att bli inspelningsplats för den internationella TV-succén Game of Thrones eftersom Sverige inte erbjuder en produktionsrabatt på samma sätt som många andra europeiska länder. Inklusive Norge, som vann tävlan om Game of Thrones.