Försök att göra motstånd mot motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen. Här vid en fåhövdad manifestation i Visby i oktober.

Nordiska motståndsrörelsen. Här vid en fåhövdad manifestation i Visby i oktober.

Foto: Tommy Söderlund/TT

Ledare Gotlands Allehanda2017-04-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nordiska motståndsrörelsen, där tidigare Svenska motståndsrörelsen numera uppgått, har startat en partipolitisk gren och vill bli en del av Almedalsveckan. Trots rörelsens öppet nazistiska agenda så ska det tydligen bli så. Arrangörerna hänvisar till yttrandefriheten och anser sig inte ha möjlighet att stoppa rörelsens medverkan.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menade under gårdagen att:

– Yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten gäller även det som majoriteten anser att vara förkastligt och upprörande.

Det är sant. Det är också sant att yttrandefriheten inte innebär en rätt att säga vad man vill, när man vill och varsomhelst.

Yttrandefriheten ger exempelvis inte rätt att få en insändare eller en annons publicerad i någon annans tidning. I GA vill vi ha en öppen debatt, men vi kan också stoppa sådant som vi menar är förgripligt eller till och med olagligt. Och det är heller inte sällan vi avstår från att publicera sådant som vi exempelvis anser är förtal eller på annat sätt strider mot de pressetiska reglerna.

Yttrandefriheten och mötesfriheten ger dig heller inte rätt att bli en del av och åka snålskjuts på andras politiska evenemang.

Föreningsfriheten gäller så länge organisationen inte förklarats för olaglig. Och det krävs väldigt mycket för att det ska ske i Sverige. Mycket mer än i exempelvis Tyskland.

Men Nordiska motståndsrörelsen (och dess svenska föregångare) är ju ändå en organisation som Säkerhetspolisen (Säpo) ger en skrämmande bild av, bland annat i rapporten 2009:15 Våldsam politisk extremism:

”Svenska motståndsrörelsen är en organisation vars målsättning är att genom revolution etablera ett nationellt och totalitärt styre. De militära influenserna är tydliga och organisationsstrukturen är strikt hierarkisk, sluten och präglas av krav på disciplin.”

Rapporten har underrubriken: ”Antidemokratiska grupperingar på yttersta höger- och vänsterkanten”.

Många av organisationens aktivister är dömda brottslingar och i december 2013 deltog ett 30-tal av dem i attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. Tre nazister med starka kopplingar till organisationen häktades för bombdåd i Göteborgsområdet tidigare i år.

Almedalsveckans öppenhet har varit ett framgångsrecept. Men någonstans måste väl veckans arrangörer få sätta en gräns? Jag tycker att Säpos beskrivning av Nordiska motståndsrörelsen är tillräckligt skäl för att säga nej. De brott organisationen är förknippad med – och dess antidemokratiska agenda – borde underlätta ett sådant beslut.

På samma sätt måste man väl kunna säga nej till andra organisationer som är uppenbara hot mot, och motståndare till, det demokratiska samhället. Om återvändande IS-krigare fick för sig att starta ett parti, skulle de också vara välkomna att bli en deltagare i Almedalsveckan?

Jag tycker att man åtminstone måste pröva att säga nej och testa lagstiftningen. Finns det lagstöd för att Almedalsveckan är ett så öppet arrangemang att ingen kan nekas att delta med egna arrangemang? Förlorar man i rätten så har man åtminstone försökt. För även om öppenhet är viktigt i ett demokratiskt samhälle, så måste ju demokratin åtminstone försöka försvara sig mot klart uttalade hot.