Regeringen har aviserat en utredning om vilka lagändringar som krävs för att stoppa skattefusk inom taxibranschen. I realiteten är det en utredning som enbart handlar om att begränsa den innovativa taxiapplikationen Uber. De har på kort tid lyckats etablera sig starkt genom framförallt sin tjänst Uberpop som kopplar samman privata förare och resenärer. Som alla ”monopol” som hotas har taxibranschen reagerat starkt och kräver nu att regeringen tar tag i hårdhandskarna för att stoppa Ubers framfart. Regeringen tenderar att som vanligt se problem snarare än möjligheter med ny teknik.
Samtidigt som man lovordar den digitala revolutionen och utvecklingen tar regleringsivern ständigt överhanden. Det gäller allt från oskäligt hög moms på digitala tjänster (böcker, musik) till att begränsa innovativa applikationer och affärsmodeller. Fördelarna med innovativa delningstjänster som Uber är många. För det första är det en stor vinst för miljön eftersom en växande befolkning kan klara sig med färre bilar och de existerande fordon kan användas mer effektivt. Man möjliggör också både för förare och resenärer att ömsesidigt sätta betyg på sin upplevelse, vilket naturligt håller uppe kvaliteten på tjänsten. Den kan också en flexibel form av arbete där förarna kan välja hur länge och när de vill arbeta. Jag har träffat många som exempelvis kör några timmar före eller efter sitt vanliga jobb.
Regeringen vill nu bland annat införa obligatoriska krav på taxameter. Ett sådant förfarande vore att reglera innovationen med en förlegad lösning. De menar samtidigt att ett syfte är att säkra både resenärernas och förarnas trygghet. Eftersom varje resa i Uber-applikationen loggas med exakt rutt och du vet vem du åker med känner i alla fall jag mig säkrare att åka i en Uber än i en vanlig Taxi.
Sverige är nu bara det senaste i raden av europeiska länder som granskar tjänsten. I Frankrike räckte traditionsenligt en riksomfattande dagslång taxistrejk för att övertyga den regleringsivriga regeringen om totalförbud. En spansk domare har bett EU-domstolen avgöra om Uber är en transporttjänst eller bara en nätbaserad förmedlingstjänst. Utslaget från domstolen i Luxemburg kan bli vägledande för domstolstvister runt om i Europa och den svenska utredningen. För mig är det självklart. Vi måste välkomna och främja nya innovativa tjänster. Det vore onekligen synd om en tjänst som skapar flexibla arbetstillfällen och ett tydligt mervärde för konsumenten skulle försvinna genom klåfingrig regleringsiver.