Högt borgerligt spel

Annie Lööf i matchtröja.

Annie Lööf i matchtröja.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ledare Gotlands Allehanda2018-09-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Talmansvalet är en förpostfäktning till striden om regeringsmakten. Det beror delvis på att talmannen har ett inflytande över den process som sedan ska leda till en regeringsbildning. Men vem som avgår med segern ger ju också en vink om vem som har bäst förutsättningar att bilda regering.

Socialdemokraterna anser att talmannen ska komma från det största partiet. Det är väl deras sätt att säga att talmannen alltid ska vara en socialdemokrat. Även om partiets ställning som Sveriges största i dag inte ter sig som så självklar som för ett par decennier sedan.

Men de borgerliga ska inte heller vara för kaxiga. De kan inte av egen kraft göra sin egen kandidat, moderaten Andreas Norlén som presenterades i går, till talman. Lika lite som de av egen kraft kan tvinga Stefan Löfven att avgå eller tillsätta sin egen statsministerkandidat av egen kraft.

När de borgerliga presenterar sin egen talmanskandidat så bygger kalkylen på att denne ska få stöd även av ett parti, Sverigedemokraterna, som de borgerliga partierna vägrar prata med.

Det stödet är jag verkligen inte så säker på att Andreas Norlén kommer att få.

Det finns de som tror att SD inte vågar göra någonting annat än att hjälpa fram en borgerlig talman och en borgerlig regering. Att de inte vågar riskera missnöjet från dem som nu förväntar sig regimskifte.

Jag tror det är en missbedömning. Visst finns det de som kommer att lägga skulden på SD, men jag tror missnöjet blir ännu större mot de borgerliga partierna. På grund av hur de hittills har agerat så är det många som kommer att betrakta det som att ett misslyckande är deras eget och inte någon annans fel. Räkna mig till dem.

Om Sverigedemokraterna trots allt bestämmer sig för att rösta för Andreas Norlén som talman så innebär det ändå inte att saken är biff. Talmansvalet är bara det första steget i en process med osäker utgång.

Socialdemokrater gillar att säga att de borgerliga låter SD bestämma vem som ska bli talman. Så är inte fallet. Det är riksdagen som bestämmer efter partiernas nomineringar. Men i valet mellan dessa kandidater har SD, i enlighet med våra demokratiska spelregler, ett inflytande. Om Socialdemokraterna inte vill att detta inflytande ska vara avgörande så kan de ju alltid göra som Thomas Gür föreslår i en uppdatering på Facebook. De kan själva rösta på Andreas Norlén.