Inga mord i midsommar

Stång som fått ny funktion.

Stång som fått ny funktion.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare Gotlands Allehanda2019-06-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte så konstigt om vi firar sommaren med större intensitet och fler traditioner häruppe i norr. Ja, inte norra Sverige – jag vet var jag befinner mig. Men om du tar en jordglob och sätter fingret på Gotland och sedan följer den breddgraden runt globen västerut så passerar du Grönlands sydspets, norra Kanada, Alaska och norra Sibirien. Tack vare (eller på grund av) Golfströmmen kan vi i norra Europa bo på breddgrader som annars är mycket glest befolkade, med lite dagsljus på vintern. Och MASSOR av ljus på sommaren.

Jag brukar hävda att vi har fem månader av vinter. Kyla, snö, slask och mörker. Följda av en ofta trögstartad vår med flera bakslag. Men det behöver jag inte berätta för läsare som kan sina staräurar.

Under detta mörker lyser de långa sommardagarna klart i minnet. Vi erinrar oss att det åtminstone på så kort sikt var bättre förr. Och längtar både fram och tillbaka till sommaren som kommer och sommaren som var.

Man kan tycka att det är lite märkligt att vi dessa upplysta (nåja) tider fortfarande firar midsommar genom att dansa kring en stor fallossymbol nerkörd i jorden. Men bara för att traditioner förblir sig lika så innebär de ju inte nödvändigtvis att de fortfarande har samma innebörd. Symbolik kan förvandlas till utsmyckning och ändå fylla en viktig funktion. En länk både bakåt i tiden och till våra medmänniskor.

Midsommar kallas ibland för Sveriges verkliga nationaldag. Dagen som verkligen firas av de flesta, till skillnad från den tämligen nypåfunna helgdagen Sveriges Nationaldag 6 juni. Den senare tilltar nog i betydelse år från år, men de flesta av oss minns fortfarande att dagen inte alltid varit röd. Den blev en helgdag först år 2005, så beslutat i vederbörlig politisk ordning.

Även midsommar har utsatts för politisk klåfingrighet i modern tid. Fram till år 1953 inföll midsommardagen alltid 24 juni, men sedan dess alltid på den lördag som inträffar någon gång mellan 20 och 26 juni. Så det är sällan numera som vi firar årets längsta dag på den dag som faktiskt är längst. Jag antar att det sågs som ett rationellt sätt att begränsa ledighet och klämdagar. Men lite fånigt känns det. Än så länge slipper vi fira julafton någon dag mellan 20 och 26 december.

Midsommar är även snapsens högtid. Jag ska inte sätta mig på några höga hästar. Även jag tänker dricka snaps och dessutom en och annan öl därtill.

Men överdosera inte. Speciellt inte om du tillhör den sort som vet med dig att du inte alls blir gladare utan bara vresigare och elakare. Avstå då hellre så blir alla gladare och lyckligare.