Ingen glugg för utveckling

Ska bevaras enligt länsstyrelsen.

Ska bevaras enligt länsstyrelsen.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Allehanda2019-07-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gottgluggen är en kiosk av en typ som nästan förtjänar någon form av bevarandestatus. Ett hål i väggen av den gamla sorten, samtidigt som branschen i övrigt allt mer tas över av strömlinjeformade kedjor som Pressbyrån och Seven Eleven, med liknande utbud i liknande lokaler.

Men om det lilla huset som Gottgluggen är belägen i måste bevaras är en annan fråga. Det anser dock länsstyrelsen. Det gäller även det intilliggande bulhuset med en affärslokal och garaget på gården bakom. Allt dessa tre byggnader som miljö- och byggnadsnämnden givit rivningstillstånd för ska bevaras, enligt länsstyrelsen.

För en lekman är det svårt att förstå. Ingen av byggnaderna, enskilt eller sedda som en helhet, framstår som omistliga i ett världsarv – Hansestaden Visby – som fått bevarandestatus för hur den muromgärdade medeltida staden har bevarat sin stadsbild. På vilket sätt är garaget, bulhuset och kiosken en del av detta?

Unesco framhåller på sin hemsida muren och 200 lagerbyggnader och bostäder för välbeställda köpmän som gör Visbys innerstad till den bäst bevarade medeltida befästa kommersiella staden i norra Europa. På vilket sätt är relativt nyligen uppförda garage och bulhus viktigare och bättre för denna stad, än det som fastighetsägaren vill bygga i deras ställe? För om 1800- och 1900-tal tillåtits sätta sin prägel på enskilda fastigheter i innerstaden, så borde väl detta århundrade kunna få göra detsamma. Speciellt om det inte direkt drabbar eller på annat sätt skämmer de värden som ledde till att innerstaden klassades som ett världsarv.

Om länsstyrelsen nu lägger ribban på denna nya nivå för vad som ovillkorligen måste bevaras, då blir det tämligen svårt att bevara och utveckla innerstaden som en levande del av en samtida stad. Jag undrar ibland över hur klokt det var ett beröva länsstyrelsen det regionala utvecklingsansvaret, vilket tillåtit den att i alltför hög grad bortse från sådana hänsyn. Jag vet inte om Regionen och/eller fastighetsägaren avser att överklaga och det är svårt att tro att prognosen är god för en överklagan ska leda till ett positivt resultat. Men jag hoppas ändå att man väljer att överklaga, för länsstyrelsens beslut är så anmärkningsvärt att det behöver prövas av en högre instans.