Inget hafsvatten här

Det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn.

Det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Allehanda2019-06-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur mycket har projektet fördyrats och försenats av att vattnet från det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn ska kunna blandas med vatten från den hårt taxerade vattentäkten i Stånga?

När bräckvattenverket visades upp, som skildrades i GA i går, så genomför man ett blindtest där besökarna får försöka skilja mellan vattnet från verket och grundvattnet från Stånga. Jag ska inte påstå att alla gick bet. Men när hälften gissar rätt och hälften gissar fel så tyder det ju på att uppgiften var någonstans mellan svår och omöjlig.

Så nu har man alltså investerat i ny ledningskapacitet och därmed skaffat sig kapaciteten att blanda två vätskor som det inte går att skilja på. Toppen!

Inblandningen ska inte skyllas på förvaltningen. Det var politiken som blandade sig i.

Den goda nyheten är att vattnet från bräckvattenverket är betydligt drickbarare än skeptikerna förväntade sig. Jag hoppas att ledningen från Stånga ändå är till någon nytta.

Det är hur som helst oerhört välkommet att bräckvattenverket snart äntligen kan hjälpa till att lösa vattenförsörjningen i söder. Tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) förklarade i gårdagens GA:

– Bräckvattenverket innebär att vi kan erbjuda kommunalt vatten igen. Nu kan vi häva det mångåriga byggstoppet på södra Gotland.

Det är inte en dag för tidigt och många dagar för sent. Byggstoppet borde inte alls ha behövts.

Region dikterar villkoren för vattenförsörjningen. Regionen dikterar både taxor och anslutningsavgifter. Den dikterar var ledningar som ska dras och vilka fastigheter som ska anslutas, frivilligt eller med tvång.

Inom ramen för denna totala makt över vattenförsörjningen (exklusive vädret) och dess finansiering så lät man försörjningsläget gå från ansträngt till överbelastad utan att agera i tid. Det har nu kostat flera år av byggstopp och har hållit tillbaka utvecklingen där man säger sig önska att fler skulle bo och verka.

Tyvärr tycker jag att det är något av ett mönster – i hela landet – att för samhället helt basala nyttigheter, funktioner och infrastruktur inte prioriteras. Som polis och rättsväsende. Försvaret och elförsörjningen. Och vattnet.

Bräckvattenverket i Kvarnåkershamn är i detta hänseende en ljuspunkt. Det dröjde, men snart är det i full drift.