Tiggeriförbud i Vellinge skrev jag om i gårdagens ledare. Det finns anledning att återkomma till ämnet i dag. Två av Moderaternas ledamöter i regionfullmäktige – Sven Bosarfve och Peter Wennblad – har skrivit motion om att ändra de lokala ordningsföreskrifterna så att tiggeriet kan stävjas, vilket de gick ut med i går. Motionen ska inte behandlas på fullmäktige på måndag – den är inte ens inlämnad än – men som Sven Bosarfve skriver på Facebook:
”Då kommer jag och Peter Wennblad försöka få den moderata fullmäktigegruppens stöd för att Region Gotland ska förbjuda tiggeri i den lokala ordningsstadgan.”
Om, eller förhoppningsvis när, de lyckas få sitt parti med sig, så kan motionen lämnas in så att de andra partierna kan ta ställning till den.
Kan det sluta i ett tiggeriförbud? Jag vill tro det. Det finns för all del mycket som talar emot. Framförallt faktumet att Region Gotlands politiska majoritet har valt att husera, stödja och underlätta tiggeriet på Gotland, bland annat genom att delfinansiera projektet Vinternatt. Detta för att bidra till att minska risken för tiggeriets värsta avarter. Men samtidigt bidrar ju Regionen till att permanenta ett bruk som jag menar är skadligt både för civilsamhället och för tiggarna själva.
Jag föreställer mig dock att det åtminstone inom partier som Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna finns en gnagande insikt om att detta inte är en rimlig ordning. Man bidrar inte till en bättre värld genom att förhålla sig passivt, eller till och med understödjande, till tiggeriet i Sverige.
Liberalerna har tidigare röstat med Moderaterna, exempelvis i regionstyrelsen i augusti för återremiss av stödet till Vinternatt. Tyvärr fick de inte majoriteten med sig, men Eva Nypelius (C) konstaterade då:
– Det är viktigt att det inte blir en permanent lösning. Den här formen, att ansöka om pengar från år till år, är inte bra.
Beslutet på regionstyrelsen blev att Vinternatt ska få skattepengar (300 000) även under 2018. Voteringen slutade 11 mot 4. Majoriteten är alltså stor, men känns allt ihåligare i sin övertygelse.
Samtidigt finns det ett betydande stöd från en majoritet i folkopinionen för ett förbud mot tiggeri, medan bara ungefär en sjättedel av väljarna anser att tiggeriet kan få fortsätta som i dag.
Att Moderaterna verkligen ställer sig bakom motionen blir första steget i en process som jag inte vågar sia om slutet på.