För en knapp vecka sedan kritiserade jag Januariöverenskommelsen (Jöken) för att den skapade än mer oordning i migrationspolitiken. Så kallade alternativt skyddsbehövande ska få samma rätt till familjeåterförening som flyktingar och försörjningskraven vid anhöriginvandring sätts ur spel. Jag konstaterade då att Migrationsverket lär behöva ändra sina redan alarmerande prognoser för migrationen, och det verkar som att verket håller med.
Expressen skrev i förrgår om att Migrationsverket redan i höstas gjorde en prognos som sade att den förändring som nu ska genomföras kommer att leda till ytterligare totalt 7 700 beviljade uppehållstillstånd på grund av anknytning, under åren 2019-2021. Detta läggs naturligtvis på toppen av redan tidigare förväntade uppehållstillstånd.
Dessutom gör Migrationsverket bedömningen att asylinvandringen kommer att öka till följd av det generösare regelverket. Verket konstaterade i prognosen att:
”En återgång till tidigare regelverk för anhöriginvandring skulle innebära att Sverige blir ett av de mest generösa länderna i EU för familjeåterförening, där inte minst Tyskland har gått i en mer restriktiv riktning”.
I vanlig ordning, på det här politikområdet, så har regeringen valt att inte utreda vad konsekvenserna blir av de ändrade reglerna. Ja, förutom Migrationsverkets prognos, som verket självt beskriver som osäker. Här fattas beslut enligt högtidliga principer och med förbundna ögon och det blir kommunerna och Migrationsverket som får den tunga plikten att försöka hantera följdverkningarna och prioritera ner andra offentliga åtaganden.
Återigen fjärmar sig regeringen och dess stödpartier från folkviljan och driver en politik på tvärs med opinionen. Det kommer att få samma politiska konsekvenser som tidigare.
Misstron mot de etablerade partierna fortsätter växa, en utveckling som riskerar att bli än starkare på grund av att det blockgränsöverskridande regeringsunderlaget får det att framstå som att politikerna är beredda att åsidosätta sina egna principer och sin egen politik för att folkviljan inte ska få genomslag.
Och än värre kan det bli om Socialdemokraterna låter MP, C och L diktera agendan i den parlamentariska kommitté som ska utforma framtidens migrationspolitik.