Statistiska Centralbyrån (SCB) presenterar sina opinionsundersökningar bara en gång i halvåret. I gengäld är de desto grundligare och frågar kring tio gånger fler än de flesta andra opinionsinstitut, och räknas därför som de vederhäftigaste undersökningarna av många. Men SCB tar också längre tid på sig, varför SCB kan missa sena skiftningar i opinionen.
Med detta i minne, vad finns då att säga om den opinionsundersökning som SCH presenterade i går?
Mest iögonfallande är att Kristdemokraterna ökar från 5,4 procent i november till 13 procent i den senaste mätningen. Möjligen kan SCB ha missat den nedgång KD upplevde i slutskedet av valrörelsen inför valet till Europaparlamentet, då partiet säckade ihop en smula efter att den före detta parlamentarikern Lars Adaktussons agerande i abortfrågan uppmärksammades.
Möjligen kan SCB också ha missat den uppgång Moderaterna upplevde när KD fick problem. Det är naturligtvis inte givet att framgång i EU-valet kan översättas till goda opinionssiffror inför riksdagsval, men Moderaternas stöd kan vara högre än de usla 16 procent som SCB noterar. Vilket är en nedgång med 3,2 procentenheter sedan novembermätningen.
Den osamlade högeroppositionen – M, KD och Sverigedemokraterna – får 46,1 procent av SCB. Det närmar sig en majoritet. Inte minst som Liberalerna får 3,7 procent (minus 0,6 procentenheter) av SCB och skulle riskera att ramla ur riksdagen om det vore val snart.
Det ska bli intressant att se hur detta opinionsläge, tillsammans med det usla resultatet i EU-valet, påverkar valet av ny partiledare. Den grundläggande förtroendekris som partiets agerande har skapat borde tala för en nytänkande outsider som Nyamko Sabuni, men min magkänsla är att Erik Ullenhag får bli den snuttefilt som Liberalerna kramar i väntan på sin egen undergång.
Kanske har nu även Centerns opinionssiffror börjat skadas av att man ingick Januariöverenskommelsen och gjorde Stefan Löfven till statsminister. Centern backar 1,7 procentenheter från 8,6, till 6,9. CF och L sitter i en svår sits. Håller de Löfven under armarna ända till nästa ordinarie riksdagsval 2022 så kan de få lida svårt för det, men om de avbryter samarbetet och avsätter regeringen så kan de bli lika illa.